woensdag 9 september 2015

Spaanse kip met bonen, chorizo en tomaten


Een favoriet bij grote banketten en in het restaurant van Delia Smith in Engeland. Het is lekker en makkelijk vooruit te maken. Kipfilets met vel en bot liggen hier niet bij de super. Ik heb gewone stukken kip genomen. Het is wel handig als je de botjes verwijdert alvorens op te dienen. Het is anders lastig eten omdat het gerecht het midden houdt tussen soep en kip met garnituur.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 st kipfilets met vel en bot
225 geweekte gedroogde witte-, lima- of reuzenbonen
2 el olijfolie
175 gr chorizo, liefst verse
1 blik (400 gr) gehakte pruimtomaten
paar takjes tijm
2 laurierbladen
1 middelgrote ui
2 middelgrote wortels
1 middelgrote prei
2 stengels bleekselderij
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
2 tenen  knoflook, gehakt
saffraan
275 ml hete groenten- of kippenbouillon
2 el versgehakte peterselie
zout en peper
Verder nodig:
een grote pan 3,5 liter inhoud, met deksel.


Bereiding:
Kook de bonen. Doe de geweekte en uitgelekte bonen met de tijm en een laurierblad in een pan en zet ze onder water. Breng ze aan de kook en laat de bonen 45 minuten tot een uur zachtjes koken tot ze zacht zijn.

Bereid intussen de groentes:

  1. Snijd de ui, de wortelen, de prei en de bleekselderij in kleine stukjes.
  2. Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en bak de kipstukken aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en leg ze apart.
  3. Doe nog een eetlepel olijfolie in de pan, roer er de uien, wortelen, prei en bleekselderij door en laat ze zachtjes, met de deksel op de pan, 15 minuten smoren tot de groentes zacht zijn.
  4. Verwijder intussen het vel van de chorizo en snijd de worst in kleine stukjes. Roer de chorizo en de pimentón door de groenten. Zet het vuur hoger en bak de worst 2-3 minuten, roer regelmatig.
  5. Voeg nu de gekookte en uitlekte bonen toe (verwijder de tijm en het laurierblaadje), de knoflook, tomaten uit blik, het andere laurierblaadje en de saffraan toe, gevolgd door de bouillon. Maak op smaak met zout en peper en roer goed door.
  6. Leg ook de stukken kip in de pan, zet het vuur zachter en laat 20-25 minuten met het deksel op de pan, zachtjes sudderen.
  7. Leg de kip in voorverwarmde borden, roer de peterselie door de saus en lepel de saus over de kip.

Bron: Delia online


Geen opmerkingen:

Een reactie posten