zondag 13 september 2015

Groningse mosterdsoep




Dit recept is afkomstig uit Buitenleven (het magazine van ANWB), en werd aanbevolen in een reportage over het culinair erfgoed van Nederland, met uit elke provincie één specifiek gerecht.

Ingrediënten:
2 el olie
1 grote ui
2 teentjes knoflook
150 gram knolselderij in blokjes
2 stengels bleekselderij in schijfjes
1 tl kerriepoeder
1 liter groentebouillon
4 el Groningse mosterd
125 ml room
peper & zout
4 – 6 sneetjes roggebrood
komijnekaas
optioneel: 1 Groninger metworst en/of 4 plakjes


Bereiding:
  1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de gesnipperde ui en de uitgeperste knoflook ± 3 minuten op matig vuur.
  2. Snij de knolselderij in blokjes en de bleekselderij in schijfjes, voeg toe en bak de groente een paar minuten mee. Roer de kerrie erdoor en bak even mee met de groente. Giet dan de bouillon in de pan en breng de soep tegen de kook. Temper het vuur en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Roer dan de mosterd door de soep.
  3. Giet de room erbij en breng de soep op smaak met peper en zout. Warm nog even goed door. Beleg eventueel de sneetjes roggebrood met plakjes metworst en/of komijnekaas en serveer deze bij de soep.
Ik vond de soep wel lekker, mijn huisproever daarentegen vond hem te 'zuur' door de mosterd. Romig gepureerd met de staafmixer en een snuf suiker erbij viel de soep wel in de smaak.




Geen opmerkingen: