donderdag 17 september 2015

Gerookte makreelpaté





Twee variaties op gerookte makreelpaté: een frisse en een pittige.


Het eerste recept is van Nigel Slater en wordt in de keukenmachine gemaakt.

Ingrediënten:
2 gerookte makreelfilets
1 el olijfolie
het sap van een halve citroen
1 el grove mosterd
kwart knolselderij
2 eetlepels zure room

Bereiding:
  1. Verwijder het vel en de graten. 
  2. Doe in de keukenmachine de stukken makreel, olijfolie, citroensap en mosterd. Druk een paar keer kort op de puls-knop, het moet een grof mengsel worden.
  3. Plaats de rasp- of julienneschijf op de keukenmachine en rasp de selderijknol boven de makreel. Heb je die niet, neem je de handrasp of snijd de knol met een scherp mes in sliertjes.
  4. Meng de zure room er door en serveer op bijvoorbeeld een toastje.


Ook lekker in een salade



Indische makreel op kroepoek


Het tweede recept maak ik heel vaak en blijft altijd lekker:

Ingrediënten:
1 gestoomde of gerookte makreel
1 grote sjalot
ketjap
sambal
olie of boter

Bereiding:
  1. Verwijder het vel en de graten.
  2. Hak de sjalot fijn en bak in een kleine koekenpan met wat boter of olie zacht.
  3. Haal de pan van het vuur, doe er de stukken makreel bij en prak ze fijn.
  4. Meng ketjap en sambal naar smaak door.
Het mengsel kan eventueel smeuïger gemaakt worden met wat roomkaas en/of crème fraîche.

Serveer bijvoorbeeld op kroepoek.





Geen opmerkingen: