vrijdag 24 maart 2017

Coquilles en bloedworst in een knolselderijsoepje

Dit is is een vereenvoudigde versie van een recept van Jeroen Meeus van het Belgische TV programma Dagelijkse Kost voor een smakelijk voorgerechtje met coquilles voor wie eens culinair uit de hoek durft te komen.

Ingrediënten voor 4 personen
½ knolselderij
2 uien
2 deciliter witte wijn
4 deciliter kippenbouillon
2 deciliter room
peper
zout
verse tijm
verse laurier
peterseliestelen
peper
zout
Per pers. 1 of meer mantelschelpen/coquilles/Sint Jacobsschelpen, vers of eventueel uit de diepvries (aantal hangt van de grootte af)
1 zwarte pens (Belgisch) of een paar plakken bakbloedworst van 1 cm dik
peper
zoutBereiding van de knolselderijsoep::

 1. Schil de knolselderij en snij deze in blokjes. Snipper de uien en de knoflook grof.
 2. Maak een van tijm, laurier en peterseliestelen, samengebonden met keukentouw een bouquet garni.
 3. Smelt een klontje boter in een ruime pan en stoof daarin de uien, de knoflook en de blokjes knolselderij op een matig vuur. Let erop dat de groenten niet kleuren, want je bereidt een bleke soep.
 4. Na een tiental minuten schenk je de witte wijn in de pan. Laat de alcohol even verdampen en schenk er vervolgens ook de kippenbouillon bij. Laat de soep een half uurtje sudderen op een laag vuur. 
 5. Na dat half uur kan je de soep afwerken. Verwijder het bouquet garni, voeg de room toe en mix de soep zeer fijn. Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en zout.
 6. Voor een fluweelzacht resultaat, kan je de soep ook zeven.


De Sint Jakobsnootjes met zwarte pens (bloedworst):

 1. Snij met behulp van bijvoorbeeld een borrelglaasje rondjes uit de plakken bloedworst. Reken op één plakje per coquille. Bak de coquilles én de plakjes bloedworst vlak voor het serveren: 
 2. gebruik twee kleine braadpannen, waarin je een klontje boter en een scheutje olijfolie verhit. Zodra het braadvet heet is, kan je bakken.
 3. Leg de droge coquilles in de ene pan en de plakjes bloedworst in de tweede. Hou alles goed in de gaten en draai op tijd om. Kruid de coquilles tijdens het bakken met wat peper en zout.
 4. Serveer dit voorgerecht in een diep bord. Plaats ook in elk bord een coquille en schik er een plakje bloedworst langs. Schenk er een lepel van de bleke knolseldersoep omheen.
 5. En ten slotte... Zorg ervoor dat je tafelgasten vork, mes en lepel hebben om dit voorgerechtje zonder gemors te verorberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten