maandag 27 maart 2017

Farro met paddenstoelen en bacon
Het recept van vandaag past helemaal in de trend van 2017. Het is een graan, zit in een kom en kan helemaal vegetarisch en superhip gemaakt worden wanneer je de spekjes inruilt voor gerookt kokosvruchtvlees
Van de snelkook farro maken we een soort risotto, een farrotto met als extra voordeel dat het niet zo nauw kijkt als met risotto; de farrotto lukt altijd en je kunt het van te voren maken.


Ingrediënten voor 4 pers.
15 gedroogde paddenstoelen
3,5 dl water
2 el olijfolie
150 gr spekblokjes, pancetta of bacon
1 kleine ui, gepeld en gehakt
2 tenen knoflook, gepeld en kleingesneden
2 tl fijngesneden rozemarijnnaaldjes
350 gr grotchampignons, in vieren gesneden
zout en versgemalen peper
215 gr (1 1/4 cup) farro
180 ml (3/4 cup) droge witte wijn
600 ml (2,5 cup) (kippen-)bouillon
90 gr (1 cup) geraspte Parmezaanse kaas
40 gr ( 1/2 cup) gehakte platte peterselie

Bereiding:

  1. Breng 4 dl (1,5 cup ) water aan de kook in een klein pannetjes. Haal van het vuur, voeg de gedroogde paddenstoelen toe en laat 15 tot 30 minuten weken. Giet ze af, bewaar het vocht, knijp de paddenstoelen droog. Hak de gedroogde paddenstoelen in kleine stukjes en zet apart. 
  2. Verhit de olijfolie in een hapjes- of soeppan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze een paar minuten aan. Voeg de ui, knoflook en rozemarijn toe en bak 2 of 3 minuten totdat de ui zacht is.
  3. Voeg de paddenstoelen en weinig zout en peper toe. (Het spek en de bouillon zijn al zout). Bak de paddenstoelen tot zij zacht zijn. Doe de farro erbij en bak onder regelmatig roeren een paar minuten. Voeg de wijn toe en kook tot de wijn vrijwel helemaal is verdampt.
  4. Giet er de kippenbouillon en het weekwater van de paddenstoelen door en roer er de geweekte paddenstoelen door. Zet het vuur hoger tot de vloeistof begint te koken, draai dan het vuur laag. Kook tot de korrels farro zacht zijn, dit is voor de snelkookfarro  zonder deksel in 10 minuten en voor de niet snelkook farro met deksel in 50 minuten tot 1 uur.
  5. Draai het vuur uit en roer er de Parmezaanse kaas en peterselie door. Proef en maak op smaak met eventueel zout en peper.
Serveer warm (in een kom) met geraspte Parmezaanse kaas en peterselie.
De farro kan drie dagen van te voren gemaakt worden en op het vuur opgewarmd worden. Het wordt dikker door het staan dus misschien moet er wat bouillon of later aan toegevoegd worden.

Recept: Rose Shulman en David Lebovitz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten