maandag 20 maart 2017

Restje kip met tomaat en chorizo van Jamie Oliver




Verbaas je niet dat Jamie het hier heeft over een restje van twee kilo kip; een hele kip weegt niet eens zoveel. Hij heeft het over de kip die je overhoudt na het maken van soep van een soepkip. Je kunt ook gebraden restjes kip (zoals van de pollo al ajillo van gisteren) gebruiken en de hoeveelheid ingrediënten naar verhouding aanpassen.

Ingrediënten:
1 gele paprika
1 oranje paprika
1 ui
4 tenen knoflook
1 kg rijpe gemengde tomaten
1 rode peper
paar takjes oregano
olijfolie
1 opgehoopte tl zoet paprikapoeder
2 kg gepocheerde kip
2 dl kippenbouillon
2 verse chorizoworstjes of 250 gr zachte chorizo
Eventueel voor erbij:
Crème fraîche en balsamico-azijn.


Bereiding:
  1. Rooster de paprika's: snij ze door de helft en leg ze met de velkant naar boven 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200C of onder de gril. Pel ze.
  2. Maak de ui en de knoflook schoon, snijd ze in dunne plakken. Snijd de tomaten in grove stukken. Halveer de chilipeper, verwijder het zaad en snijd hem fijn.
  3. Verhit de olie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, bak een paar minuten aan en voeg dan de knoflook, tomaten, paprika, chilipeper en het grootste deel van de oregano toe. Bak ongeveer 5 minuten, of tot alles zacht is.
  4. Trek het kippenvlees van de botjes in grove stukken. Doe het kippenvlees en de bouillon in de pan.
  5. Trek de paprika's in repen, voeg toe aan de pan en roer door. Laat een minuut of 25 pruttelen of tot de saus ingedikt en glanzend is.
  6. Kneus het venkelzaad in een vijzel.
  7. Verhit een tweede pan op hoog vuur. Verwijder het vel van de chorizo. Giet een scheutje olijfolie in de pan, voeg de chorizo toe. Voeg ook het gekneusde venkelzaad toe. Bak ongeveer 5 minuten tot de chorizo krokant is en lekker ruikt, gebruik een houten lepel om de chorizo fijn te maken.
  8. Doe een flinke scheut extra vergine olijfolie, een flinke snuf zeezout en zwarte peper over de kip.
  9. Zet de pan op tafel, doe de crème fraîche erover, besprenkel met balsamico-azijn en strooi er de chorizo over met wat oregano. Lekker met warm platbrood of tortillas of als topping over gepofte aardappelen.







Geen opmerkingen: