vrijdag 20 juli 2018

De Provençaalse Tomaten van Henri

Provençaalse tomaten thuis


Provençaalse tomaten: ik had ze in eeuwen niet meer gemaakt. Mijn zus en ik aten in dit piep- en piepklein restaurantje Chez Henri in het centrum van Perpignan:in de Rue Paratilla:Henri - die ook wijnboer is - kwam bij ons zitten en noemde op wat hij die dag vers had ingekocht aan vis en vlees en aan groenten en wat hij voor ons kon maken. Mijn zus koos carpaccio, ik ging voor de zalm en Henri ging zijn keuken in:


Enfin, toen ik thuis was had ik dus enorm veel zin om ook zoiets te maken, maar wel een beetje minder want bij Henri was het heel copieus.

Dus salade, radijzen, warme geblancheerde sperziebonen en peultjes, een plak van een grote tomaat, op de huid gebakken zalm- of baarsfilet, tomaten à la Provençale en die maak je zo:

Snij flinke tomaten horizontaal door midden. Bestrooi ze met zout en peper. Maak een mengsel van olijfolie, gehakte knoflook, gehakte peterselie en tijm en bestrijk hiermee de tomaathelften. Bak ze een minuut of 20 in een oven op 200C.

Zijn trouwens ook lekker met een lapje Presa Iberica - vlees van het Iberico varken.Meer over chez Henri en andere restaurants en wetenswaardigheden uit regio vindt je op het blog van mijn zus LeblogdeClementine1 opmerking:

Clementine zei

Leuk ! Oh misschien ga ik dat ook zo doen : iets klaarmaken wat Henri ook klaargemaakt heeft voor ons.
Ik ga nu sardines grillen.