maandag 30 juli 2018

Presa de cerdo Ibérico a la Zubigain
Presa de cerdo is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Het is een van de  'geheime' stukken dat alleen het Iberico varken heeft.

Dit recept maakte de Spaanse kok Martin Berasatgui met zijn 7 Michelinsterren voor zijn mannenkookclub, zijn sociedad,  in Santander.  Vergelijkbaar met de grootte van Breda telt de stad zeventien Michelinsterren verdeeld over tien restaurants.Vermaard zijn daar de kookclubs, alleen al zo’n honderd in de stad, waar louter mannen bij elkaar komen om van elkaars kunsten te proeven. Want het is de man die de Baskische keuken regeert. Je moet ervoor gevraagd worden. Elke vrijdagavond komen ze  bij elkaar. Ze koken, ze eten, drinken wijn, en daarna kaarten ze tot in de late uurtjes.
De pan wordt midden op tafel gezet en iedereen stopt zijn stuk stokbrood erin.

Ingrediënten:
500 gr presa Ibérica
350 gr champignons
2 kleine uien
1 vers chilipepertje
1 teen knoflook
80 gram slagroom
80 gram water
1 el gehakte peterselie
60 gram roomboter
1 el olijfolie extra vergine
1 koffielepel zoet paprikapoeder
zout en peper

Bereiding:

  1. Snij het vlees in reepjes van 5 cm lang en 2 cm dik
  2. Hak de uien fijn en plet de knoflookteen
  3. Snij de champignons in kwarten
  4. Verwarm een koekenpan en giet er de lepel olijfolie in. Bak de stukjes vlees snel aan op hoog vuur zodat ze kleur krijgen maar mals blijven.
  5. Haal van het vuur af en zet het vlees apart.
  6. Doe de boter in de pan, voeg de knoflook toe met de ui en fruit 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de champignons en de gehakte rode peper toe en fruit nog 5 minuten.
  7. Voeg de slagroom en het water toe, laat aan de kook  komen en een paar minuten inkoken en maak op smaak met zout en peper.
  8. Doe het paprikapoeder en het vlees met de jus erbij, proef op smaak. Verwarm alles een minuut door. Bestrooi met peterselie en dien op.
Was lekker hoor, wel machtig natuurlijk.
Geen opmerkingen: