vrijdag 6 juli 2018

Patates Frites bakken in koude olie, lui en lekkerEr bestaan vast wel lekkerder frites met precies díe aardappelen in dát vet en zus en zo gefrituurd. Heston Blumenthal maakt ze in vijf stappen in zijn search of perfection naar de lekkerste frites: eerst koken, dan in de koelkast, dan op 130C vijf minuten frituren, dan weer drogen in de koekkast en daarna nog een keer in de frituur. Pfff.

Nu ik deze methode ken van het bakken in koude olie zal ik veel vaker frites bakken, ook voor mij alleen. Het is een fluitje van een cent en ze worden zacht van binnen en knapperig van buiten en er komt geen friteuse aan te pas. 
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg semi-vastkokende aardappels (ik had hier Malta's)
vet naar keuze, om in te frituren
zout en peper

Bereiding:
  1. Snijd de aardappels in frieten van 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna droog op wat keukenpapier. 
  2. Vul een wok of andere grote pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen. Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt. 
  3. Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.
Uit het boekGeen opmerkingen:

Een reactie posten