woensdag 25 juli 2018

Groene salade met erwten, boontjes en karnemelkdressing




David Lebovitz is een Amerikaan in Parijs. Hij was chefkok-patissier in vooraanstaande restaurants in Californië en nu is hij kookboekenschrijver in Parijs. In zijn blog vertelt hij over zijn dagelijks leven in Parijs en vooral over eten, natuurlijk.
Net zo min als ik had hij karnemelkdressing, een Amerikaanse klassieker, op zijn repertoire staan. Toen hij dit recept geprobeerd had, was hij om en ik moet toegeven, ik vond het wel lekker, lekker fris.

David heeft het recept aangepast van Just Cook It! van Justin Chapple.  (Ik kende Justin Chapple alleen van zijn vermakelijke video's Mad Genius Cooking Tips).  Hij schrijft:
"In het originele recept staat 3/4 theelepel knoflook poeder en uienpoeder van elk. Ik ga voor verse knoflook en een sjalot. Het gebruik van gedroogde knoflook en ui zal die "klassieke" smaak geven waar Amerikanen waarschijnlijk mee bekend zijn, dus dat is een optie als je die wilt gebruiken. ik heb hem ook een beetje opgepept met extra kruiden, een scheutje Dijon-mosterd en wat citroensap. En ik heb ook gemaakt met een beetje fijngehakte ansjovis erin. (1 tot 2 kleine filets.) Niet iedereen houdt ervan, dus heb ik ze niet opgenomen in het recept, maar op dezelfde manier voegen ze een licht zoute umami-smaak toe als aan een goede Caesar Salade. Voel je vrij om een ​​ander scherp kruid te gebruiken in plaats van de verse dille, zoals dragon of kervel. Om dit een completere maaltijd te maken, zou je stukjes gegrilde kip of garnalen kunnen toevoegen, wat bolletjes mozzarella en / of cherrytomaatjes."

Ingrediënten voor 4 porties
1/2 pond (225 g) schoongemaakte sperziebonen
1/2 pond (225 g) schoongemaakte sugar snaps of peultjes
1 kop (140 g) verse of diepvries (ontdooide) doperwten
1 kleine kop kropsla of Romaine sla, bladeren kleiner gescheurd of gesneden 
Dressing:
1/2 kop (125 ml) karnemelk
1/2 kop (120g) mayonaise
1 middelgrote sjalot, geschild en gehakt
1-2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
2 eetlepels fijngehakte verse dille
1/2 kopje (20 g) gehakte of geknipte verse bieslook, plus 2 eetlepels gehakte bieslook
1 theelepel vers geperst citroensap of rode wijnazijn
1 theelepel Dijon mosterd of 1/2 theelepel droge mosterd (optioneel)
1/4 theelepel  zeezout
vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Breng een grote pan gezout water aan de kook. Bekleed een bakplaat met een schone theedoek. Zet een kom met koud water en ijsblokjes klaar.
  2. Laat de sperziebonen in het kokende water vallen en bak tot ze zacht zijn, knapperig, 2 tot 5 minuten. Verwijder de bonen met een schuimspaan en laat ze inhet ijswater snel afkoelen. Zodra ze koud zijn, haal je ze uit het ijswater en leg je de bonen op de met theedoek beklede bakplaat uitlekken. (Laat ze niet te lang in het ijswater zitten omdat je niet wilt dat ze slap  worden.)
  3. Laat de sugarsnaps in het kokende water vallen en laat ze gaar, knapperig koken in 2 tot 4 minuten. Voeg de erwten toe tijdens de laatste minuut van het koken. Verwijder de erwten en sugar beans met een schuimspaan en laat ze in het ijswater vallen om ze snel af te koelen. Verwijder ze uit het ijswater zodra ze afgekoeld zijn en laat ze uitlekken op de met theedoek beklede bakplaat.
  4. Klop in een middelgrote kom de karnemelk, mayonaise, gehakte sjalot, knoflook, dille en 2 eetlepels bieslook, samen met het citroensap, mosterd, 1/4 theelepel zout en zwarte peper. Proef, en voeg extra zout toe, indien gewenst.
  5.  Leg de slablaadjes in een slakom. Dep de bonen en erwten droog met een keukendoek en voeg ze toe aan de kom. Bestrooi de salade met de resterende 1/2 kop bieslook. Giet de helft van de dressing over de salade en meng grondig.

Serveer: Serveer de salade met de kom overgebleven dressing ernaast, zodat gasten er een beetje meer aan toe kunnen voegen en zet er een schaaltje fleur de sel en de pepermolen naast.
De dressing kan 3 tot 5 dagen bewaard worden.

In tegenstelling tot salades met azijn, smaakt hier wijn lekker bij, een droge, zoals een Vinho Verde of een Grüner Vetliner.







Geen opmerkingen: