donderdag 26 juli 2018

Hele koolrabi geroosterd op de barbecue of in de ovenTot mijn grote verbazing staat het recept voor geroosterde koolrabi al drie weken in de top vijf van de meest gezochte recepten. Ik vroeg me af waarom. Misschien zoekt men een vegetarisch gerecht voor op barbecue? Krijgt men vegetarische of veganistische gasten en is men desperaat op zoek naar iets anders dan de kant en klaar vegetarische hamburgers?
Dan heb je hier iets origineels.

Het komt uit kookboek TLV, waarin Jigal Krant de keuken van Tel Aviv beschrijft, en hij maakt hieruit een simpel gerecht met koolrabi en feta wat te zien is op Foodtube.

De knollen gaan in hun geheel in de gloeiende kooltjes van de barbecue of in een hete oven.

Voor 4 personen:
4 middelgrote koolrabi’s (circa 180 g per stuk)
1 groene chilipeper
handvol jonge tijm (van een plantje)
100 g feta
1 el sesamzaad of maanzaad
extra vergine olijfolie
grof zeezout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op zijn hoogste stand, indien mogelijk op 300 graden.

  1. Ontdoe de koolrabi’s van hun stengels en pof ze in 60-75 minuten in het midden van de oven gaar. Keer halverwege om. Als de knollen volledig zijn zwartgeblakerd en aan de bovenkant zacht aanvoelen, zijn ze klaar. Laat afkoelen.
  2. Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, pitjes en zaadlijsten en snijd in minuscule blokjes. Trek wat plukjes tijm van het plantje. Gebruik slechts de blaadjes, want de stelen te stug zijn om te eten.
  3. Verkruimel de feta. Zet alles klaar in bakjes.
  4. Pel de verkoolde schil van de (bijna) afgekoelde koolrabi’s. Laat aan de bovenkant wat van het bruine vlies zitten.
  5. Warm voor serveren in 5 minuten op in een 180 graden hete oven. Plaats de koolrabi’s op borden en overgiet royaal met de beste (milde) olijfolie die je hebt. Strooi er wat grof zout over.
  6. Garneer met de chilipeper, tijm, feta en sesamzaad.
De feta en de peper passen er goed bij.

De zwart geblakerde koolrabi
Doorgesneden geroosterde koolrabiEn laat ik nu net hetzelfde recept van Tel Aviv chef Asaf Dokter tegenkomen op Food&Wine
met deze mooie foto erbij:

Geen opmerkingen: