zondag 9 september 2018

Gepofte Aardappel met Tonijnsaus van Ottolenghi



In plaats van Heel Holland Bakt, kan ik wel zeggen Heel Holland Juicht. Wie is er nu geen liefhebber van Ottolenghi, maar ook wel een beetje Ottolenghi moe, ik heb 34 recepten van hem gemaakt die op dit blog staan er er zijn er bij met wel 30 ingrediënten. Dus hoe blij ben ik met zijn nieuwe boek SIMPEL, eenvoudige gerechten (met tot 10 ingrediënten) en eenvoudig te maken.

Dit is mijn eerst recept uit het boek: gepofte aardappel met royaal tonijnsaus, zoals je die bij de vitello tonnato eet, en een zacht gekookt eitje. Heerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 grote aardappels om te poffen (1,4 kg)
1 eetlepel olijfolie, plus extra voor erbij
4 grote eieren, zachtgekookt (6 minuten in kokend water, afgegoten en onder de koude kraan afgekoeld), gepeld
zeezoutvlokken
Voor de tonnatosaus:
2 grote eidooiers
3 eetlepels citroensap
25 gram peterselie, grofgesneden
120 gram tonijn uit blik op olie van goede kwaliteit, uitgelekt
20 gram fijne kappertjes (of gewone kappertjes, fijngehakt), uitgelekt
2 ansjovisfilets op olie, afgespoeld en drooggedept
1 teen knoflook, fijngehakt
180 ml olijfolie

Bereiding:

Verhit de oven tot 220 °C.

  1. Leg de aardappels op een bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie, bestrooi ze met een theelepel zoutvlokken en pof ze 50-55 minuten in de oven of tot de schil krokant is en de aardappels vanbinnen gaar zijn. Haal ze uit de oven en houd ze apart.
  2. Maak de saus als de aardappels in de oven liggen. Doe de eidooiers in de kom van een keukenmachine, voeg het citroensap, 20 gram peterselie, de tonijn, de helft van de kappertjes, alle ansjovis en de knoflook toe. Schakel de machine 1 minuut in tot het een grove puree is en schraap met een spatel af en toe de wand van de kom schoon. Voeg terwijl de motor draait de olie geleidelijk in een fijn straaltje toe tot het mengsel de consistentie heeft van een dunne mayonaise. Zet hem opzij. *
  3. Snijd de aardappels als u ze gaat serveren bijna maar niet helemaal doormidden: ga niet door de onderkant heen. Knijp een beetje in de aardappelschillen zodat het vruchtvlees wat los komt en bestrooi de binnenkant met een snufje zoutvlokken. Schep de saus in de opening en leg er een ei in dat u kort tevoren doormidden hebt gebroken, zodat de eidooier in de saus kan lopen. Voeg de overgebleven peterselie en kappertjes toe, sprenkel er wat olie over en dien ze op.
* Ik maakte de saus op een eenvoudiger manier:
Doe de ingrediënten in de mengbeker van de staafmixer en maal ze tot een grove puree.
Voeg dan in één keer de olijfolie toe, zet de staafmixer op de bodem van de mengbeker, zet hem aan en trek de mixer heel langzaam omhoog tot je de mayonaise hebt.






1 opmerking:

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit, maar dit is toch geen volwaardige maaltijd? Wat eet je hier bij?