maandag 3 september 2018

Pane Frattau uit Sardinië






Vanavond gaat de serie over de 1 Euro huizen in Ollolai weer verder. Een mooie aanleiding om het over het brood in Sardinië te hebben. Het oudste brood is Su Pistoccu, het allerdunste is Carta da Musica en dan heb je het ietsiepietsie steviger Pane Carasau. Het zijn flinterdunne broden die meerdere malen in de oven gebakken wordt met stenen erbovenop.

De broden werden traditioneel door herders tijdens de transhumance meegenomen, wanneer zij met de schapen trokken naar hoger gelegen weiden in de zomer en lager gelegen dalen in de winter en de herders tijden van huis waren. Ze weekten het brood in een beekje en waarschijnlijk was het enige beleg de pecorino, de schapenkaas of ze kookten het vlees van een kreupel lam.

De carta de musica en de pane carasau heb ik gezien bij Alert Heijn en Sligro en deze su Pistoccu kocht ik vorig jaar aan het Comomeer en is nog steeds goed. Dus ook geschikt voor preppers *





Ingrediënten:
Runderbouillon of een bouillon naar keuze
pane carasau of su pistoccu 
tomaten 
basilicum 
pecorinokaas
eventueel ei

Bereiding:
  1. Dompel het brood 10 seconden in hete bouillon. 
  2. Dan, met asbesthanden, bekleed je een aardewerk schaal met 3, 4 laagjes brood, schep er een  eenvoudige en rinse saus van tomaat en basilicum over en een handvol pittige  pecorino. 
  3. Zet even in de hete oven  totdat de uitstekende stukjes krokant zijn.
  4. Leg er eventueel nog een gepocheerd of gebakken ei op.

 


Bron over broodsoorten: http://www.isolasarda.com/pane_e.htm

* (Mensen die zich actief voorbereiden (van “prepare” in het Engels) op mogelijke verstoringen in sociale, financiële, politieke en/of ecologische zin. Het voorbereiden van een prepper noemen we dan ook preppen.)

Recept il cucchiaio d'argento


"Muziek- of perkamentpapier"
Perkamentbrood Guttiau, besprenkeld met olijfolie


Pane Carasau


Geen opmerkingen: