dinsdag 16 oktober 2018

Aardappelen met Gehakt uit Olot




Dit is een traditioneel recept uit Spaans Catalonië, om precies te zijn uit de plaats Olot in de streek Garrotxa. Dus als u op de kaart Patates d'Olot ziet staan, weet u dat u dit te eten zult krijgen.

Ingrediënten:
1 kg grote aardappelen
3 eiwitten
zonnebloemolie
Vulling:
400gr. gehakt (rund / varken)
2 uien
broodkruim
iets melk
3 rijpe tomaten
1 glas ranci (is een Catalaanse wijn) of anders witte wijn of een brandy
een snufje nootmuskaat
zout en zwarte peper
1 takje rozemarijn
olijfolie


Bereiding:

  1. Rasp de rijpe tomaten
  2. Week het kruim van twee grote sneden brood in melk en knijp het uit. Meng het brood met het gehakt en voeg zout en peper toe.
  3. Verhit in een koekenpan een lepel olijfolie en leg er een takje rozemarijn in, verwijder de rozemarijn weer; we hebben nu rozemarijnolie. Bak in deze olie de gehakte ui gedurende 12-15 minuten. Wanneer de ui een beetje bruin wordt de tomatenpulp toevoegen, vervolgens het gehakt er door roeren. Eventueel nog zout en peper toevoegen en wat nootmuskaat. Nog enkele minuten bakken en het glaasje wijn toevoegen. Deksel op de pan doen en 15-20 minuten laten sudderen. Maal het gehakt eventueel fijner met de staafmixer en laat afkoelen.
  4. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze plakjes van 5 à 6 mm.Bak de schijfjes in ruim zonnebloemolie tot ze een bruin randje krijgen, maar nog niet gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Bestrijk de helft van de plakjes aardappel met de farce en bedek met de rest van de plakjes. Druk lichtjes aan, haal ze door het geklopte eiwit en bak ze 1 minuut per kant in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Recept Patates d 'Olot van La Cuina de Sempre






Geen opmerkingen: