woensdag 31 oktober 2018

Bloemkool uit Jamie's Italy








Jamie Oliver zegt: 'In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.'

Ingrediënten:
3 uien
olijfolie
6 ansjovisfilets in olie
6 teentjes knoflook
6 grote groene olijven (met pit)
500 ml gavi di gavi (witte wijn)
naar keuze: 1 klein plukje saffraan
1 grote bloemkool, met blad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

  1. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.
  2. Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten. Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.
  3. Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy!

Ik vond het helemaal niet lekker.





4 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha, ik dacht even ...mmmmm lekker! Tot ik de laatste zin las!! Toen moest ik erg lachen. Ik heb voor vanavond bloemkool op het menu staan, was van plan om de roosjes te roosteren in de oven. Lekker met wat specerijen en olie, omeletje erbij...smullen! Groet, Nicolet

Clementine zei

Oh ik had het recept van de bloemkool van Jamie van 5 ingredienten klaar gemaakt met curry en kip en dat was wel erg lekker. Ik dacht dat jij dat ook een keer klaargemaakt had ? Ik heb het nog niet op mijn blog gezet, want nog steeds een achterstand van 1 jaar. Misschien ga ik het recept toch maar voorrang geven.

Jannie zei

Ja, die heb ik ook gemaakt, staat nog in mijn concepten.

Jannie zei

Nicolet, dat lijkt me een veel beter idee! Het heeft vast goed gesmaakt.