woensdag 17 juli 2019

Caponata met Paprika's

Caponata bij gehaktballetjes

De warme caponata. Na afkoeling is het vocht gestold, zoals bij jam.

Sicilianen maken 's zomers grote hoeveelheden caponata die in  potten bewaard worden voor de winter.

Caponata is zoet-zuur en wordt altijd koud gegeten. De groenten worden apart gebakken en samengevoegd in een zoet-zure tomatensaus met kappertjes, groene olijven en azijn. Een caponata bevat altijd aubergine en bleekselderij.

Dé caponata bestaat niet. Er zijn heel veel versies, in Palermo bestrooien ze caponata met grof gemalen geroosterde amandelen, in Siracusa voegen ze een koffielepel geraspte pure chocolade toe. Sommigen voegen courgette, paprika, aardappel of artisjokken toe. Ook roert men wel gekookte gehaktballetjes door de saus. In Palermo maken ze een heerlijke pasticciu di capunata, caponata in een deegkorst.

De caponata wordt koud of op kamertemperatuur met brood geserveerd maar smaakt ook prima als bijgerecht of als hoofdgerecht.

Dit recept heb ik uit het dikke boek zonder plaatjes La Cucina Siciliana in 1000 Ricette.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 à 3 aubergines, afhankelijk van het formaat
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
250 gr. groene olijven zonder pit
1 ui
50 gr rozijnen
50 gr pijnboompitten
1 stengel bleekselderij
4 dl tomatensaus/passata
2 el kappers in het zout
1½ dl rode wijnazijn
1 el suiker
1 bosje basilicum
extra vergine olijfolie
zout en peper

Bereiding:

  1. Was de aubergines en de paprika's en haal de paprika's leeg. Snijd de aubergines in niet al te grote stukken en de paprika's in kleine stukjes.
  2. Leg de stukken aubergine in een vergiet, bestrooi met grof zout en laat een half uur uitlekken. Was daarna de stukjes en droog ze in een theedoek.
  3. Verhit voldoende olijfolie en bak de stukjes aubergine goudbruin, schep ze met een spaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Bak in dezelfde olie de paprikastukjes, laat uitlekken en zet apart.
  5. Giet in een kook/braadpan 6 el olijfolie en bak de gehakte ui zacht, voeg de gesneden bleekselderij, de gewassen en uitgelekte kappers, de rozijnen, de pijnboompitten en de olijven toe en roer voorzichtig om.
  6. Zodra de groenten zacht zijn voeg je de tomatensaus en het gesneden basilicumblad toe, maak op smaak met zout en peper en laat een paar minuten inkoken.
  7. Voeg de azijn waarin de suiker is opgelost en de stukjes aubergine en paprika toe, roer voorzichtig om en draai na een paar minuten het vuur uit. Proef of het niet te zuur of te zoet is en pas zo nodig aan.
  8. Schep de caponata op een serveerschaal en laat ze volkomen afkoelen.
De caponata was erg lekker.




Geen opmerkingen: