zondag 19 april 2020

Brandnetelrisotto van Giorgio Locatelli



In deze tijd van thuiszitten wenste ik, zoals vele anderen nu, denk ik, een moestuintje te bezitten. Biologisch eten uit eigen tuin. En zie, mijn wens werd verhoord, binnen de kortste tijd stond mijn tuin vol met brandnetels. Had ik mijn wensen maar wat duidelijker moeten omschrijven.

Vergeet niet om de brandnetels met handschoenen aan te pakken, en trek iets met lange mouwen aan. Pluk alleen de bovenste blaadjes van de plant voor de risotto.

Ingrediënten:
  • 2 handenvol jonge brandnetelblaadjes
  • 2,5 liter goede groentebouillon*
  • 50 g boter
  • 1 ui, zeer fijngehakt
  • 400 g risottorijst, liefst vialone nano of carnaroli rijst
  • 125 ml droge witte wijn
  • peper en zout
Voor de mantecatura:
  • Ongeveer 75g koude boter, in kleine blokjes gesneden 
  • Ongeveer 100 g fijn geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
  1. Blancheer de brandnetels 30 seconden in kokend gezouten water, giet ze af en doe ze in een keukenmachientje. Pulseer tot een puree, voeg indien nodig een beetje water toe. 
  2. Breng de pan met  bouillon aan de kook vlakbij de plek waar je de risotto gaat maken, en zet dan het vuur laag.
  3. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de gehakte ui toe. Bak zachtjes tot zacht , maar niet gekleurd (ongeveer 5 minuten). Voeg de rijst toe en roer door de boter en de korrels te 'roosteren'. Zorg ervoor dat alle korrels warm zijn en voeg dan de wijn toe. Laat de wijn volledig verdampen tot de ui en rijst droog zijn.
  4. Begin met het toevoegen van de bouillon, een lepel of twee tegelijk, terwijl je de rijst roert en schraapt terwijl je dit doet. Wanneer elke lepel vocht bijna is verdampt, voegt u de volgende lepel toe. Blijf ongeveer 15-17 minuten koken en voeg de bouillon op deze manier continu toe.
  5. Voeg na ongeveer 10 minuten de brandnetelpuree toe en breng de risotto weer op temperatuur. Blijf nog 5-6 minuten koken tot de rijstkorrels zacht maar al dente zijn en voeg indien nodig meer bouillon toe. De risotto mag niet te vloeibaar zijn als je de boter en Parmezaanse kaas aan het einde toevoegt, anders wordt het soeperig.
  6. Zet het vuur laag om de risotto een minuut te laten rusten. Roer vervolgens met een houten lepel de in de koude in blokjes gesneden boter en tenslotte de Parmezaanse kaas door de risotto.  
* Ik gebruikte het kookwater van de brandnetels plus een bouillonblokje.

Was best wel lekker. Wat is nu niet lekker met Parmezaanse kaas en boter!

Giorgio Locatelli's in Made in Italy: 


'In het vroege voorjaar uitgaan om jonge, zachte brandnetelbladeren te plukken is iets dat iedereen kan doen, zolang ze maar in een paar dikke handschoenen zijn uitgedost. Een ongelooflijk voedzame en heerlijke oogst van groenten is voor het oprapen, om te maken in soep, een pastasaus, een ravioli-vulling, een quichevulling of een taart. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar, zoals bij alle gerechten op basis van wilde planten, is alles wat je maakt belachelijk bevredigend. Deze risotto is bijzonder gemakkelijk te maken en verandert iets aards en vrij in een elegant en voortreffelijk etentje of avondmaaltijd. In het restaurant garneren we de risotto met gefrituurde brandnetelbladeren'.

Geen opmerkingen: