vrijdag 17 april 2020

Kikkererwten met gebakken Feta en Kool



Dit recept heb ik uit Mark Bittmans nieuwsbrief. Ik volgde hem jaren toen hij schreef over koken in zijn column the minimalist en de kookvideo's die hij maakte voor de New York Times. Zijn video uit 2006 van het no-knead bread was indertijd een openbaring en kom je deze tijd van thuis zitten en brood bakken weer vaak tegen.

Hij schrijft dat hij zo zijn bedenkingen had bij dit recept van collega Chris Marocco voor Epicurious, hoewel het een van de favoriete recepten van de site is. Maar nu, met wat aanpassingen, is hij er ook fan van. En inderdaad ik vond het ook hel lekker, lekkerder dan het eruit ziet. Jammer dat je zo weinig palmkool (cavolo nero) in de winkels ziet. Ik kocht ze bij Sligro.

Ingrediënten:
  • 2 eetlepels olijfolie, plus nog meer voor motregen
  • 1 theelepel komijnzaad (optioneel)
  • 1 grote of 2 kleine bosjes palmkool of boerenkool (ongeveer 8 gram totaal), stengels verwijderd en bladeren in hapklare stukjes gescheurd, gewassen en droog geschud (er moet nog een beetje water aan de bladeren kleven)
  • 750 gram eenvoudige tomatensaus of zelfgemaakt
  • 1 blik (425 gr)  kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 1 eetlepel vers citroensap, plus extra partjes om te serveren
  • zout en versgemalen peper
  • 340 gram feta, in dikke plakjes gesneden
Warme pita's of knapperige stokbrood, om te serveren

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180℃
  1. Verhit een ovenvaste koekenpan van 25 of 30 cm op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Voeg de komijnzaad toe en laat ze een minuut of twee zachtjes sissen. Voeg de boerenkool in porties toe en laat elk handvol krimpen en verwelken voordat je het volgende toevoegt.
  2. Als de laatste boerenkool is geslonken, voeg je de tomatensaus, kikkererwten, citroensap en 1/2 kopje water toe. Roer en laat het sudderen.
  3. Leg de plakjes feta in de saus en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper. Schuif de koekenpan in de oven en bak tot de feta zacht is geworden, ongeveer 15 minuten. Besprenkel met olijfolie en een snufje rode pepervlokken en serveer met warme pitabroodjes en partjes citroen.


Geen opmerkingen: