woensdag 22 april 2020

Langgebakken Feta uit de oven



Feta uit de oven (feta fourno) is een bekend gerecht, alleen doen we het helemaal fout, volgens Arjan van Griekipedia. Meestal zetten we het in de oven totdat de feta een beetje smelt, zo'n 10 minuten, maar het moet minstens een half uur in de oven, dan is de feta bijna vloeibaar en krijgt het een veel zachtere smaak.

Door feta in de oven te bereiden met tomaat, paprika en kruiden krijg je een geweldig gerechtje.

Ingrediënten
  • 1 plak feta
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 1 teentje knoflook', heel fijn gesneden
  • 1 theelepel oregano
  • gemalen peper (naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje chilipoeder (niet nodig als je pikante paprikapoeder gebruikt)
  • 1 ovenschaaltje


Bereiding:
Kijk of je een ovenschaaltje kunt vinden die ongeveer net zo groot is als een dessertkommetje of iets dergelijks. Zorg dat ondertussen de oven met de grillstand al flink heet is, op de allerhoogste stand.


  1. Doe wat druppels olijfolie in het ovenschaaltje en verdeel de fijngesneden knoflook over de bodem.Verkruimel en verdeel de hele plak feta over het schaaltje.
  2. Snijd de bovenkant van de groene paprika eraf en probeer er een dunne plak van ongeveer 3 mm van af te snijden en leg deze op de feta.
  3. Doe hetzelfde voor de tomaat. Deze plak kun je eventueel in twee delen snijden zodat het beter in het ovenschaaltje past. 
  4. Knijp wat citroensap uit boven de feta. Bestrooi het geheel met flink wat oregano, maal er wat peper over en kruid met flink wat paprikapoeder en een klein beetje chilipoeder. 
  5. Dek het schaaltje nu goed af met aluminiumfolie. Plaats het schaaltje op een rooster en zorg dat je dit op de hoogste plek in de oven (zo dicht mogelijk tegen de grill aan) plaatst. De feta heeft minimaal wel een half uur nodig. Het beste kun je even tussentijds kijken of de feta al lekker is gesmolten. Is dat nog niet het geval dan plaats je het nog een kwartiertje in de oven. Haal het schaaltje daarna uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Als het goed is moeten heerlijke aroma’s van de feta fourno je tegemoet treden!



Geen opmerkingen: