zaterdag 11 april 2020

Garnalen met Chinese Sha Cha Barbecuesaus



De Italianen mogen in sommige plaatsen en steden van de burgemeester dit Paasweekend op hun balkon barbecueën, ik ben nu al benieuwd naar de foto's. Dit weekend gaan wij ook massaal achter de barbecue en dan zijn deze garnalen heel lekker. Moet je nog wel naar de Chinese toko.


De Chinese barbecuesaus Sha Cha (soms wordt Cha Cha geschreven en soms Sha Cha) saus kocht ik doordat ik op de site van op Aziatische ingrediënten de beschrijving van deze saus las:


Wat is het?
Sha cha saus is een saus uit Taiwan en de Chinese regio’s “tegenover” Taiwan. Bovenop drijft een helderoranje olie die doet vermoeden dat de saus heel pittig is, maar dat is ze helemaal niet. De smaak komt in de basis gewoon van olie, knoflook, ui, sesam, gember en chilipeper, maar de vezelige structuur en de echte umami smaak komt van de gedroogde garnaaltjes en de zeer spannend klinkende hagedisvis. Stiekem doet deze saus wel een beetje denken aan de beroemde en veel duurdere X.O. saus.
Hoe te gebruiken?
Sha cha saus kun je in principe rauw eten en dus verwerken in dipsauzen. Bijvoorbeeld in een klassieke dipsaus voor hotpot. (In Taiwan gebruikt men deze saus ook als wet rub: je wrijft er je vlees mee in voor en tijdens het grillen. Wok gerechten geef je instant umami met een schepje sha cha saus dat je op het laatst nog even meebakt. Gewoon een schepje sha cha en een scheutje sojasaus doen wonderen in de basis van een soepje of als simpele “dressing” voor wat udon noodles. De saus is na openen in de koelkast nog een aantal maanden te bewaren.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 pak garnalen zonder kop
1 rode peper
2 teentjes knoflook
2 tl gember
zout naar smaak
olie

Sausmix:
4 tl (Cha Cha saus (BBQ - saus)
2 tl suiker
2 tl chili-olie
2 tl lichte sojasaus
1 tl water
Extra benodigdheden:
bamboespiesjes

Bereidingswijze
Cha cha saus (Chinese bbq-saus) is een hartige kruidenmix die voornamelijk in de Japanse, Chinese en Taiwanese keuken wordt gebruikt.
Je kunt de saus gebruiken in de soep, marinade of als dipsaus in de hot pot.

1
Ontdooi de garnalen en pel ze, maar laat een stukje aan de de staart zitten.
Dep ze goed droog. Rijg de garnalen aan de spiesjes.
2
Doe de ingrediënten van de sausmix in een kom. Roer goed en zet opzij.
Snijd de rode peper in reepjes, de knoflook en de gember fijn.

3
Verwarm een beetje olie in de pan. Voeg de knoflook, rode pepers en gember toe, bak tot ze geurig zijn. Voeg vervolgens de sausmix toe en roer goed door elkaar. Breng de saus aan de kook.
4
Gril de garnalen gedurende 5 minuten en keer ze halverwege de bereidingstijd om. Bestrijk de garnalen met de saus.

Recept van Amazing Oriental


Bull Head Barbecue sauce
Foto van Aziatische Ingrediënten. Cha Cha saus 

Geen opmerkingen: