zondag 3 mei 2020

Bladerdeeg met Asperges, Ham en (Kwartel) Eieren




Ik heb me niet helemaal aan het onderstaand recept gehouden want ik heb een mini-uitvoering gemaakt van een plakje bladerdeeg, met kleine aspergepuntjes en kwarteleitjes.

Ingrediënten:

  • 400 gr asperges
  • 375 gr bladerdeeg
  • 8 plakken rauwe ham
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • zout en peper


Bereiding:

  1. Breek het harde gedeelte van de aspergestengels af. Was ze, plaats ondertussen de stoommand (of vergiet) in een grote pan. Vul met voldoende het water t de bodem van het mandje raakt en breng het water aan de kook. Leg de asperges in het mandje, kook ze met het deksel erop ongeveer 5 minuten, haal ze van het vuur als ze nog "beetgaar" zijn, houd ze direct door onder een straal koud stromend water (om de kleur op te vrolijken) en zout ze.
  2. Maak een rechthoek van 30 x 40 cm van het kant-en-klare deeg; snijd het vervolgens doormidden om 2 rechthoeken van 30 x 20 cm te verkrijgen. Leg de 2 rechthoeken op een met nat en uitgeknepen bakpapier beklede bakplaat, dek ze af met vershoudfolie en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast. Bestrijk de rechthoeken van het deeg met melk en prik ze op verschillende plaatsen met een vork in. Bak in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het bladerdeeg licht goudkleurig is. 
  3. Bedek de bladerdeegplakjes  met de rauwe ham en leg de asperges erop, zodat er wat ruimte overblijft voor de eieren. Verdeel de eiwitten tussen de asperges (3 eiwitten op één plakje en 3 op het andere). Leg de halve schalen met de eierdooiers opzij en plaats ze in de eierdopjes, zodat ze heel blijven. Zet de bakjes terug in de oven voor 6-7 minuten, totdat de eiwitten bijna gaar zijn. Vul aan met de dooiers en kook maximaal 1-2 minuten: het eiwit moet zacht blijven.
  4. Opdienen: Maak af op zout en peper in en serveer de bladerdeegbakjes met nog de hete eieren en asperges.
Recept Donna Moderna

Geen opmerkingen: