donderdag 14 mei 2020

Rozemarijnlikeur maken


Behalve brood en pizza's bakken zijn de Italianen nu ook massaal likeur aan het maken. Nu is het voor hen iets makkelijker omdat daar alcohol met een alcoholpercentage van 90º  gewoon in de supermarkten te koop is. Mijn zus, die in Zuid-Frankrijk woont, maakt regelmatig limoncello met de citroenen uit haar tuin, maar ook zij moet voor de alcohol over de grens, naar Spanje.
Maar met wodka (neem een fles met het hoogste alcoholpercentage) en gewoon minder water, komen we ook een heel eind.









Ingrediënten:

  • 1 liter wodka
  • 450 ml water
  • 225 gr suiker
  • 50 gr rozemarijnnaalden en zo mogelijk bloemetjes van de rozemarijn
  • 1 citroen- of sinaasappelschil naar keuze

Bereiding:

  1. Doe 50 gr  naalden en 1 eetlepel  rozemarijnbloemen (je kunt ook mengen met 1/2 eetlepel gedroogde lavendelbloemen) in een glazen (augurken) pot met 1 liter wodka en de schil van 1 onbehandelde sinaasappel of citroen naar keuze en laat 7 dagen in het donker staan, af en toe roeren of de pot even omkeren (en weer terugzetten)
  2. Los de suiker op in 450 ml water, laat 10 minuten op laag vuur oplossen en laat afkoelen. Giet de siroop in de pot met de rozemarijn, laat 2 uur rusten, zeef, doe over in een likeurfles en laat 20 dagen staan. Drink koud op koelkasttemperatuur..


Als je de likeur te vroeg proeft, lijkt het misschien op een medicinaal drankje, maar naar verloop van tijd is de smaak pas goed.
Mijn bezoek, die niet wist dat ik het gemaakt had, zei: "moet je dit eens proeven, dit is echt goed."



1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ga het uitproberen