zaterdag 2 mei 2020

Pasta met Broccoli Crisiskoken



Mara Grimm is culinair journalist en was een boek over gastronomie in Parijs aan het schrijven, de stad waar ze deels woont en werkt, toen haar plan getorpedeerd werd door de corona crisis en zij noodgedwongen in Nederland moet blijven. Ze stortte zich op de arme keuken - onbeperkt lekker eten voor een beperkt budget -  en vroeg koks, die thuis zitten en nu voor hun gezin koken, wat ze zoal maken. Vaak kwamen ze op gerechten die hun moeder maakte.
De recepten zijn gebundeld in het boekje crisiskoken , het kost € 9,99 waarvan € 2,50 naar de voedselbank gaan.


Toen Richard van Oostenbrugge van restaurant 212 in Amsterdam nog in het buitenland werkte, stond hij vaak in de keuken met Italiaanse koks. In die tijd kwam deze pasta regelmatig op tafel tijdens de personeelsmaaltijd. Hij hoort eigenlijk met cime di rapa – een soort raapstelen – maar Richard’s versie met broccoli is misschien nog wel lekkerder.
'Geen orecchiette in huis? Geeft niet. Omdat veel pasta voor mijn neus was weggehamsterd, heb ik gewoon penne gebruikt. Wél essentieel in deze pasta: de pepers en de ansjovis. Van die laatste heb ik er zelfs een paar extra toegevoegd, omdat ik verslaafd ben aan de umamismaak die ansjovis aan een pastasaus geeft.'

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 kleine stronken broccoli (ik gebruikte de diepvries broccoli uit mijn hamstervoorraad)
  • 3 geplette knoflooktenen
  • 2 fijngesneden Spaanse pepers (met zaadjes)
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 8 ansjovisfilets
  • 2 laurierblaadjes
  • een royale scheut olijfolie
  • 600 gr orecchiette (of een andere pastasoort die nog niet is weggehamsterd)
  • zout
  • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 80 gr geroosterde pijnboompitten


Bereiding

  1. Snijd de broccoli’s met stelen en al in grove stukken en kook goed gaar in een pan met zout water. Bewaar het kookvocht.
  2. Zweet in een andere pan knoflook, peper, laurierblad, het sjalotje en de ansjovis in olijfolie.
  3. Prak met een vork (of aardappelstamper) de gare broccoli en het olijfolie-kruidenmengsel tot een grove saus.
  4. Kook de pasta in het kookvocht van de broccoli beetgaar.
  5. Giet af en meng de broccolisaus door de pasta.
  6. Schep in warme diepe borden, bestrooi met Parmezaan en pijnboompitjes en besprenkel met een beetje olijfolie.



Idem maar met worstvlees
Mark Bittman, van de New York Times had het toevallig deze maand ook over orecchiette met broccolisaus en hij bakt ook wel eens een ontveld worstje in stukjes en prakt dat ook door de saus.

Het klassieke recept met cime di rapa staat ook op dit blog: cime di rapa con pasta

2 opmerkingen:

Clementine zei

Tja we hebben dezelfde smaak :http://theblogdeclementine.blogspot.com/2020/04/orecchiette-alle-cime-di-rapa-de-jamie.html

Jannie zei

Ik heb hem eerder gemaakt met cime di rapa, maar die zijn nu niet te krijgen. Jammer. Ik vind dit recept met ansjovis en meer chili wel lekker.