zaterdag 30 mei 2020

Halloumi, Mango, Sjalot en Rucola met Kruidige Tamarinde Dressing




De dressing is wel een beetje extra werk maar ontzettend lekker.

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 125 g halloumi, in plakjes van 5–7 mm dik
  • 70g rucola
  • 1 middelgrote mango, geschild, ontpit en in partjes gesneden
  • 1 sjalot of banaansjalot, in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 12 muntblaadjes, heel dun gesneden
  • snufje Aleppo peper (pul biber)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • pittige tamarinde dressing (zie recept hieronder)


Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de halloumi-plakjes eenmaal glinsterend toe en bak ze aan beide kanten goudbruin. Til het op keukenpapier om uit te lekken.
  2. Schik de rucola in een grote serveerschaal, leg de mangoplakken er redelijk gelijkmatig overheen en - terwijl je elk plakje in tweeën scheurt - verdeel je de halloumi over het gerecht. Verdeel de sjalotten in afzonderlijke boogjes en verdeel ze erover. Gebruik de toppen van je vingers om alles door te roeren en voorzichtig te mengen.
  3. Bestrooi zowel de gesneden munt als het snufje Aleppo-peper over het gerecht en maal een beetje zout en peper over het geheel.
  4. Als je ten slotte een beetje van de mango hebt geproefd op rijpheid, maak dan de pittige tamarinde-dressing op, voeg de honing toe als de mango zuur is, of laat het weg als de mango zoet is. Besprenkel de dressing over het gerecht en serveer.


Pittige Tamarinde-dressing:

Probeer dit eens met de Halloumi, Mango, Sjalot en Rucola, op een knapperige sla of zelfs gestoomde spruitjes.

Ingrediënten ruim voldoende voor een salade voor 4 personen:

  • 1 groot teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 cm stuk verse gember, geschild en fijngehakt
  • 1 theelepel Aleppo-peper of Pul Biber
  • een flinke snuf gemalen koriander (ketoembar)
  • 4 tl tamarindepasta
  • sap van 1/2 citroen
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 4 theelepels honing of rietsuiker (optioneel)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper


Bereiding:

  1. Wrijf de knoflook en gember in een vijzel met wat zout tot een gladde pasta. Voeg de Aleppo peper, koriander, tamarindepasta en citroensap en een beetje zwarte peper toe en roer goed om te mengen. Voeg de olie toe en klop tot een emulsie. Proef en pas indien nodig de kruiden aan, en afhankelijk van waar je het mee serveert, klop zoetstof of honing als je het een beetje zoeter wilt.


Uit:

Sour: The Magical Element that Will Transform Your Cooking

Geen opmerkingen: