maandag 27 september 2010

Burger-op-chic

Vandaag de burger-op-chic van topkok Frank Huson vam het Amstel Hotel gemaakt, uit de Allerhande.


Ingrediënten:
3 el olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
6 takjes tijm, de blaadjes gerist
4 rundvlees entrecotes (2 schalen a 2 stuks)
1 ei
2 el Dijon mosterd (potje 215 g)
25 g boter
6 rode uien, in ringen
1 el vloeibare honing
1 boule au beurre (brood), in 4 punten
4 el mayonaise
1/2 zak rucola slamelange (a 75 g)
4 Tasty Tom trostomaten, in plakken
2 plakken oude kaas 48+ (pakje 200 g), gehalveerd

Bereiding:

  1. Verhit 1 el olie in een kleine koekenpan en fruit de sjalotten met de helft van de tijm 5 min. Laat afkoelen. Snijd het randje vet van de entrecotes en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd heel fijn of maal kort in de keukenmachine tot grof gehakt. Meng de sjalot, het ei en 1 el mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Vorm met vochtige handen 4 hamburgers van het gehakt.
  2. Verhit de helft van de boter met 1 el olie in een koekenpan en bak de uien met de rest van de tijm 2 min. op hoog vuur. Voeg de rest van de mosterd en de honing toe en smoor op laag vuur 10 min. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Zet de ovengrill aan. Snijd de broodpunten open. Gril ze met de snijkant naar boven in ca. 3 min. lichtbruin. Neem uit de oven en besmeer dun met mayonaise. Verdeel de sla en de tomaten over 4 helften.
  4. Bestrijk de hamburgers met de rest van de olie.
  5. Verhit de grillpan en gril de hamburgers in ca. 4 min. rosé.
  6. Keer halverwege en leg de kaas erop. Verdeel de uienringen over de tomaten en leg als de kaas gesmolten is de hamburgers erop.
Dus in deze vogorde:

7e laag: Kaas
6e laag: Hamburger
5e laag: Gebakken uien
4e laag: Tomaten
3e laag: Sla
2e laag:  Mayonaise
1e laag: Brood
Astuce: In plaats van entrecotes fijn te snijden heb ik diepvries steaks hachés pur boeuf van Lidl ontdooid en volgens recept gemengd met gebakken sjalotje met tijm, mosterd en een ei.

Zonder brood en honing is het aardig low-carb.

Geen opmerkingen: