dinsdag 28 september 2010

Kookboeken

Vandaag was het markt, dus vanavond een gebakken visje met sla gegeten. Goed moment om het over kookboeken te hebben. Als ik nog geen kookboeken zou hebben, zou ik deze kopen:

Onno Kleyn en Loethe Olthuis schrijven voor de Volkskrant. In dit boek staan nu 52 complete menu's: meer dan 160 recepten voor het hele jaar, langs de seizoenen. Dus hoever je ze kan voorbereiden en hoe je ze verder kunt afmaken. Dus lekker niet nadenken, maar dom doen. Waarom bestaan er geen Tomtoms voor de recepten? Gewoon in real time de recepten voorlezen zodat je je niet bij elke stap over het kookboek hoeft te buigen? Degene die dat doet verdient voor mij de eeuwige roem.





Karin schrijft in haar blog: dit bijzondere boek is geschreven door meesterkok Angélique Schmeinck. Alle mogelijke groenten passeren alfabetisch de revue, en ze krijgen elk twee pagina’s. Eerst wat uitleg: hoe worden ze geteeld, hoe herken je of ze vers zijn, wat zijn de belangrijkste soorten.  Dan een blokje met inspiraties. Bij aubergine is dat bijvoorbeeld: Gegrilde aubergine + Gepofte rode paprika + Basilicum + Mozzarella. Of Roergebakken aubergine + Groene asperge + Balsamicovinaigrette + Parmezaan. En dan nog zes. Een beetje ervaren kok krijgt hier meteen fijne kriebels van. Soms is er ook een microrecept, een ultrakort opgeschreven recept, ook weer vooral bedoeld voor de kok die aan twee woorden genoeg heeft. Maar dan!
Een op het eerste gezicht nogal complex schema met nog veel meer inspiratie, maar dan in de vorm van losse suggesties om zelf mee aan de slag te gaan. Welke groenten passen er goed bij, welke soorten vlees, vis, kaas-zuivel-ei, meelspijs, kruiden, specerijen, dressing? Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen boezemvrienden (de bekende duo’s als tomaat-basilicum bijvoorbeeld), maar ook de spannende vrienden, voor onverwachte smaakcombinaties (zoals tomaat-okra of tomaat-watermeloen).

Geen opmerkingen: