vrijdag 18 maart 2011

Bloemkooltaartjes met romige eidooier

Sformatini con tuorlo cremoso
Ingrediënten:
850 gr bloemkool
4 eieren, gesplitst
zacht, gerijpt geitenkaasje
geraspte parmezaan
peterselie
nootmuskaat
witte azijn
boter
olijfolie
zout en peper
Materialen:
4 wijduitlopende vormpjes 7,5 cm Ø, 5,5 cm hoog
(ik heb 2 grote AH mokken genomen 8 cm Ø, en 8 cm hoog, 3 dl inhoud)

Bereiden:
  1. Snijd de bloemkool in roosjes. Houd een beetje achter voor de garnering en kook de rest gaar in water met zout en 1 el azijn.
  2. Hak de rest van de roosjes heel fijn en bak ze in een een beetje boter op hoog vuur bruin.
  3. Giet de gekookte bloemkool af en pureer hem met 2 eiwitten, 2 el parmezaan, zout en peper en wat geraspte nootmuskaat.
Verwarm de oven op 180 gr.

  1. Vet de vormpjes in met boter. Bedek de bodem met bakpapier en vet ook het bakpapier in met boter.
  2. Leg de gebakken korreltjes bloemkool op de bodem van vormpjes.
  3. Vul de vormpjes met de gepureerde bloemkool, maar houd een gedeelte apart om mee af te dekken.
  4. Druk een kuiltje in het midden van de taartjes.
  5. Leg er een plakje geitenkaas van 5 mm dik in.
  6. Leg de eidooiers er voorzichtig op zodat ze niet breken.
  7. Dek het geheel voorzichtig af met de rest van de gepureerde bloemkool.
  8. Zet de taartjes ca. 12 min. in de oven (de eidooiers horen vloeibaar te blijven)
  9. Serveer de taartjes met een dressing van olijfolie en fijngesneden peterselie.
Ik had blijkbaar een verkeerde geitenkaas genomen, want smaakte een beetje zuur. Volgende met jonge kaas proberen.
Recept uit La Cucina Italiana


1 opmerking:

Clementine zei

Jammer van die kaas dus. Ik vind dit een leuk recept. Toevallig kreeg ik vandaag van een collega een enorme bloemkool. Misschien ga ik dit recept zondag maken.