dinsdag 15 maart 2011

Strozzapreti ovenschotel



Strozzapreti oftewel priesterwurger


De oorsprong van de naam van dit gerecht zou zijn dat priesters de gewoonte hadden om 's zondags bij de families van zijn kerk te gaan eten. Het gebruikelijke zondagse gerecht was gepocheerde balletjes van kaas en snijbiet in een vleessaus. Het schijnt dat ooit een priester er zo veel van at, dat hij uitelkaar spatte. Strozza=strot, preti=priesters. Misschien is het ook wel zo dat het de mensen de strot uitkwam als de priester weer eens kwam eten.

In dit recept heb ik geen balletjes gemaakt; dit is een stuk minder bewerkelijk. Weinig kans dat de priester bij mij komt.
Ingrediënten:
 Kaasmassa
500 g de bruccio  = Corsicaanse schapenkaas
of ricotta met geraspte pecorino
2 eieren
1 kg snijbiet of spinazie
veel marjolein of bonenkruid
4 uien
zout en peper
Saus
2 uien
500 g tomaten (of een blik)
Eroverheen
50 gram mozzarella (of geraspte gruyère)
25 cl crème fraîche
Scheut olijfolie



Snijbiet
 

Kaasmengsel:
Uien donker bakken, laten uitlekken. Snijbiet of spinazie blancheren, uitlekken en grof snijden. Uien en snijbiet mengen met brocciu, zout peper, eieren en marjolein of bonenkruid. 
Tomatensaus:
Bak de uien, daarna een blik tomaten erbij, laten sudderen en inkoken tot een dikke brij
Verder:
In vuurvaste schaal het kaasmengsel scheppen.
Eigengemaakte tomatenbrij in hoopjes erover (dus niet geheel bedekken) en een scheut slagroom.
Gratineren met mozzarella of Gruyère plus een scheutje olijfolie



1 opmerking:

Clementine zei

HIer meot je eigenlijk de anecdote vertellen waarom het gerecht zo heet.