donderdag 4 april 2013

Kruiden bewaren, dragon bijvoorbeeld

Dragon gedroogd in de magnetron en dragonboter

Je mag je gelukkig prijzen als je in de buurt van een Turkse toko woont. Daar koop je voor minder dan een Euro bossen platte peterselie, koriander, munt of dille. Dan is het niet erg om aan het eind van de week de snotterige restjes te moeten weggooien. Wat anders is het als je op de buurtsuper bent aangewezen. Dan ben je bugettair goed bezig als je ossenhaas eet in plaats van kipfilet met verse tuinkruiden. Behalve als je niet te lui bent om de kruiden te conserveren, dan heb je voor een jaar voorraad en eigenlijk is het is een karweitje van niets.

Dit is het restant dragon van de 'poulet à l'estragon' van gisteren.

Een deel gedroogd in de magnetron en dat gaat heel goed met kruiden met wat steviger blaadjes.
Leg de afgeriste blaadjes op een dubbele laag keukenpapier, bedek ze ook met keukenpapier en probeer eerst of ze in 2 minuten klaar gedroogd zijn en verleng de tijd zonodig. Misschien moet je een vers velletje keukenpapier nemen als het te nat is geworden. Doe de kruiden in een kruidenpotje, ik zet ze het dan voor alle veiligheid in de koelkast. Na een jaar ruikt de dragon nog heel sterk, stukken beter dan de kruidenpotjes uit de winkel.

Van het andere deel maakte ik dragonboter. Snij de dragon klein met een mes (niet in de keukenmachine) en meng de dragon door fijngeprakte roomboter en wat zout. Maak er een rol van en bewaar in de koelkast of diepvries.
Gebruik plakjes dragonboter bij kip dus, of bij konijn. Natuurlijk ook bij zalm of stop het in de buik van een zeebaars. Verder ook lekker met boontjes en haricots verts en over een salade van nieuwe aardappelen.

Tips dragon van Nigel Slater.


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten