maandag 22 april 2013

Portugese tuinbonen met worstWie gelijk met het recept wil beginnen kan de inleiding risicoloos skippen en gelijk naar ingrediënten gaan.

De boodschappentassen die in de loop der jaren naar mijn zus in Zuid Frankrijk gaan en vice versa worden steeds kleiner. Het is een stuk makkelijker voor ons geworden om aan ingrediënten te komen. Chinese, Mediterraanse en ook specifiek Italiaanse winkels zijn hier binnen een behapbare actie radius te vinden. Ook de buurtsuper is op vakantie in Frankrijk geweest.  Andersom heeft mijn zus in het dorp de Franse Lidl met Hollandse weken (inclusief roze koeken), is er een Blokker (heet daar Casa) en is er zelfs een Zeeman in de buurt, mocht ze spontaan behoefte krijgen aan goedkope onderbroeken.

Toch blijft er gelukkig nog genoeg over, want niets is avontuurlijker om net die spulletjes te kopen die bij jou nauwelijks te krijgen zijn. Vaste prik mijn kant op zijn Catalaanse bloedworstjes (butifarra, morcilla, boudin noir). En grof zout voor vis in zoutkorst, of bietjes en knolselderij in zoutkorst. Daar kost het zout minder dan 10 ct per halve kilo, dan wordt het meteen geen luxe eten meer. Of je moet met Ryanair gaan, dan kost elke extra kilo bagage meteen 15 Euro.

Voor dit recept heb je Portugese bloedworstjes nodig, maar zonder dat is het ook lekker. De Portugezen maken het ook wel met hele tuinbonen, afgehaald en in stukken gebroken.

Ingrediënten voor 4 personen:

3 – 4 eetlepels olijfolie (of reuzel)
1 ui, gesnipperd
1 plak serranoham van 100 gram, in dobbelstenen 
 1 stuk chorizo van 100 gram, in dobbelstenen 
 2 kilo tuinbonen, enkel gedopt 
 1 laurierblad
een handje koriander (of peterselie)


Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui, ham, chorizo een minuut of vijf. 
  2. Voeg de tuinbonen, het laurierblad, een takje koriander en een glas water toe. Breng alles aan de kook. Leg een deksel op de schaal of pan, draai het vuur laag en laat gerecht 20 – 30 minuten stoven. Schud af en toe aan de pan. Proef en maak het gerecht op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. 
  3. Bestrooi voor het serveren met fijngehakte koriander


Geen opmerkingen:

Een reactie posten