dinsdag 30 april 2013

Advocaatijs zonder ijsmachineNou ja, het is niet echt ijs, maar een parfait. Makkelijk te maken en er komt geen ijsmachine aan te pas. Met advocaat had ik toch iets Hollands op deze Kroningsdag,


Ingrediënten voor vier à vijf porties:
2,5 dl slagroom
1 dl advocaat
50 gram fijne suiker
evt. voor salmonella-ongevoeligen: 2 kleine eidooiers
Voor de garnering eventueel:
meringueschuimpjes

Bereiding:
In het recept is de toevoeging van een paar eidooiers een optie. Dat geeft de parfait een betere consistentie, maar gerechten bereid met rauwe eieren zijn af te raden voor kwetsbare groepen aan de eettafel. Neem voor individuele parfaits vormpjes (kopjes, bekertjes, soufflévormpjes of wat dan ook, met inhoud van ongeveer 1,25 dl. Gebruikt u extra eidooiers, dan kunt u er met de gegeven hoeveelheden vijf vullen. Zonder extra eidooiers is het volume minder groot en hebt u voldoende voor vier vormpjes.
Heel geschikt zijn plastic bekertjes. Die knipt u open na het opvriezen, dat is gemakkelijker dan storten. Gebruikt u een grote rechthoekige vorm, snijd dan de parfait na het storten in plakken.

  1. Klop de slagroom stijf. Klop in een andere kom de suiker met de advocaat tot de suiker is opgelost. Het resultaat wordt luchtig en schuimig als u ook twee kleine eidooiers toevoegt.
  2. Spatel de stijfgeslagen slagroom in twee delen behoedzaam door het advocaatmengsel. Verdeel de massa over de vormpjes. Dek ze af met huishoudfolie. 
  3. Zet ze ten minste vier uur in de diepvriezer. Hoe lager de temperatuur, hoe beter de structuur van de parfait zal zijn.
Recept uit de NRCGeen opmerkingen:

Een reactie posten