vrijdag 19 april 2013

Salade Lyonnaise


Vandaag weer een heerlijk Frans retro recept. In afwachting van een terrasje van een Franse bistrot in het voorjaarszonnetje. Bedenk zelf de muziek erbij.

Ingrediënten:
Frisee (krulandijvie)
spekjes
1 fijngesneden sjalotje of 1 el gehakte rode ui
2 tot 4 el rode wijnazijn
1 el Dijon mosterd
zout
4 eieren
zwarte peper

Bereiding:

  1. Leg de gewassen en geplukte frisee in een kom.
  2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekjes toe en bak ze in ongeveer 10 minuten knapperig.
  3. Voeg de snippers ui of sjalot toe en bak tot ze zacht zijn, een minuut of twee.
  4. Voeg azijn en mosterd toe en breng aan de kook, roer, zet het vuur uit.
  5. Breng ondertussen in een kleine diepe koeken- of sauspan een laag water met een scheutje azijn tot net aan de kook. Breek het ei in een kopje. Als je piepkleine belletjes op de bodem van het pannetje ziet, schenk je het ei voorzichtig in het water. Niet aan de kook laten komen, het water mag amper borrelen. Drapeer eventueel het eiwit met twee lepels om de dooier heen. Het duurt ongeveer 3 minuten tot het eiwit gestold is en het eigeel nog vloeibaar. Schep het ei met de schuimspaan uit het water en leg op keukenpapier. Als je meer eieren te pocheren hebt, kan je ze later weer even in het hete water leggen.
  6. Verwarm zonodig de dressing opnieuw en giet het over de frisee. Meng en maak op smaak met peper en zout.
  7. Leg op elk bord een portie salade en leg het gepocheerde ei er boven op. (Elk persoon moet zelf het ei opensnijden)Geen opmerkingen:

Een reactie posten