vrijdag 28 juni 2013

Gehaktballetjes met munt en pepers in bouillon met groente

Varkensgehaktballetjes in bouillon van Nigel Slater


Kool is slechts een van de mogelijkheden voor de vulling voor deze maaltijd van varkensgehaktballen in bouillon. Je kan elke groente gebruiken, zoals cavolo nero of savooiekool. Het belangrijkste is dat de groente niet te gaar wordt. Vandaag was er geen kool in de winkel en heb ik spinazie genomen.

Ingrediënten voor 3-4 personen
Voor het varkensvlees balletjes:
400 gr varkensgehakt
2 kleine, hete pepers
4 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
6 takjes peterselie
6 takjes mint

Voor de bouillon:
1 liter kippenbouillon
zout en versgemalen zwarte peper

125 gram koolbladeren of andere groenteBereiding :
  1. Doe het vlees in een mengkom. 
  2. Hak de pepers en voeg ze met hun zaden aan het varkensvlees toe.
  3. Hak de lente-uitjes. 
  4. Pel en pers de knoflook en voeg de knoflook en lente-uitjes aan het varkensvlees toe.
  5. Trek de peterselie- en munt blaadjes van hun steeltjes en snijd ze grof, voeg toe aan het varkensvlees mengsel en kruid royaal met zout. 
  6. Meng grondig en rol er ongeveer 16 balletjes van, dus van ongeveer 25 gram.
  7. Verwarm een heel klein beetje olie in een pan met antiaanbaklaag en voeg dan de gehaktballetjes toe en bak ze bruin aan alle kanten.
  8. Giet de bouillon in een pan en breng aan de kook, kruid voorzichtig met zout en zwarte peper en voeg de gehaktballetjes toe. Draai het vuur laag en laat ze 5-7 minuten sudderen tot ze gaar zijn.
  9. Terwijl de balletjes sudderen, de kool van de nerven ontdoen en kort koken - slechts ongeveer 1 of 2 minuten - in kokend gezouten water, laat uitlekken. (Laat je niet verleiden om dit in de bouillon te doen.) Doe de kool bij de soep en serveer direct.
Was niet gek, eigenlijk wel lekker. Apart door de munt en de pepers. Een typisch Nigel Slater gerecht, niet ingewikkeld maar vol van smaak. Hij is  regelmatig op de BBC te zien.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten