donderdag 20 juni 2013

Gevulde sardines op Siciliaanse wijzeBij de Sligro hadden ze schoongemaakte sardientjes, ze kwamen net binnen uit Rungis. Ze waren prachtig en hadden stevig vlees. De graat was er ook uit, dus perfect om te vullen. Kon ik eens de klassieke Siciliaanse Sarde a beccaficu, wat zoiets betekent als een blinde vink van sardines, maken zonder het gepriegel van het schoonmaken.

Ingrediënten:
een kg verse sardines
150 g paneermeel, panko of kruim van oud brood
6 gezouten ansjovis
60 g rozijnen
50 g pijnboompitten
3-4 laurierblaadjes
een citroen
oranje
een bosje peterselie
extra vergine olijfolie
zout en peper

 Bereiding:
2) Doe de rozijnen in een kom, dek af met warm water en laat wellen. Ontzout ansjovis onder stromend water. Verhit in een pan 4 eetlepels olie, voeg de paneermeel toe (houd 2 eetlepels apart ) en bak het bruin.

3) Bereid de vulling. Doe de paneermeel in een kom, voeg de uitgelekte rozijnen en gedroogde, gehakte ansjovis toe samen met de peterselie en, tot slot de pijnboompitten. Breng op smaak met zout en peper en meng goed alle ingrediënten.

4) Vul de sardines met een theelepel vulling, klap ze dicht, plaats ze in een ingevette schaal, stop hier en daar de laurier en een schijfje citroen en bestrooi met de resterende broodkruim gemengd met een eetlepel sinaasappelschil en citroenschil .

5) Kook de citroensap enigszins in en giet het over de sardines, voeg naar smaak met een beetje olie toe, verplaats de pan in een voorverwarmde oven op 180C en laat ze in ca.15 minuten gaar worden. Haal ze uit de oven en laat een paar minuten rusten alvorens te serveren.Restjes kunnen de volgend dag op kamertemperatuur gegeten worden, of gebakken worden. Wentel dan de ‘sardinenbroodjes’ door losgeklopt ei en door paneermeel en bak ze in een koekenpan in een laag olie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten