zondag 2 juni 2013

Rendang, gesmoord rundvlees uit Padang, Sumatra


Ingrediënten:

500 g mager rundvlees
1 serehstengel (citroengras)
2 blikken santen asli (kokosmelk) of 1 blok en 1 blik
4 daun jeruk (blad van de kleine limoen, liefst niet gedroogd)*
1 daun kunjit (blad van kunjit)
1 kaneelstokje
1 theel tamarindepulp (te koop bij toko)
zout
Voor de kruidenpasta:
2 theel. ketumbar (gemalen korianderzaad)
2 theel. jinten (komijnpoeder)
5 kruidnagels
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
21 verse rawits (kleine rode pepertjes, let op deze zijn heet! Je kunt er ook minder in doen evt.)**
1 schijfje jahe van ca. 3 cm (gember)
1 schijfje kunyit van ca. 2 cm (geelwortel)
1 schijfje laos van ca. 3 cm

Bereiding:
  1. Wrijf voor de kruidenpasta de ketumbar, jinten en kruidnagels in een cobek (vijzel) fijn (eerst de droge kruiden dus) Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, jahe, kunyit en laos toe en wrijf alles fijn.
  2. Snijd het vlees in plakjes van circa 4x4 cm. Knip het bovenste deel van de sereh stengel af en kneus de stengel en leg er een knoop in (roert makkelijker door)
  3. Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de daun jeruk en de daun kunyit en het kaneelstokje toe. Laat dit koken tot blondo (= sudderen tot de olie komt bovendrijven en er nauwelijks vloeistof over is.)
  4. Verwijder het kaneelstokje en roer het vlees (ja nu pas het vlees!) de tamarinde en zout naar smaak door de blondo. Laat dit op een laag vuur circa 3 uur sudderen. Schep regelmatig om.


Lekker met witte rijst en Sayur Boontjes

* Ik had verse limoenblaadjes uit de diepvries, maar vond het gerecht, samen met het citroengras, te citroenerig. Heb het ondervangen door er wat bruine suiker door te roeren.
** Had maar 12 rawits op 800 gr vlees gebruikt; er hadden meer pepertjes bij gekund.
Heb het in de slow cooker gemaakt; ca 10 uur op stand low. De volgende dag in een pan op het vuur nog wat laten inkoken.


Recept uit De complete Indonesische keuken - Lonny Gerungan

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen