dinsdag 19 januari 2016

Ottolenghi's zoet-zure bietjes






De zoet-zure maakte ik minstens al een maand geleden en stonden helemaal vergeten in de koelkast, tot ik deze salade met makreel en bietjes maakte.


Ingrediënten voor de zoetzure bietjes:
3 rauwe bieten (ca. 670 g, schil schoongemaakt)
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 laurierblad
10 takjes tijm
½ tl zwarte peperkorrels
50 g fijne kristalsuiker
500 ml rodewijnazijn
1 el zout
800 ml kraanwater

Bereiding bieten:
  1. Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.
  2. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. 
  3. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.
De bietjes blijven nog minstens een maand goed in de koelkast. Gebruik ze bijvoorbeeld bij Ottolenghi's cheesecake met blauwe kaas of Jeroen Meeus' salade met makreel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen