dinsdag 19 januari 2016

Salade met makreel, rode biet, cottage cheese en mierikswortelRecept van Jeroen Meeus uit zijn tv programma Dagelijkse Kost op de Belgische TV. De hoeveelheden zijn voor 4 personen aan de zeer ruime kant. Per persoon vond ik een halve makreelfilet al voldoende. De zoet-zure bieten had ik nog in de koelkast naar het recept van Ottolenghi.


Ingrediënten:
4 gerookte makreelfilets

Zoet-zure bieten: Dit recept van Ottolenghi of
4 rode bieten
25 ml rode wijnazijn
2 eetlepels basterdsuiker

Salade:
2 zakjes water- of landkers
2 bakjes tuinkers
100 g walnoten
1 1∕2 dl rode wijn van goede kwaliteit (of frambozenazijn)

Rode bietendressing
1 ei
100 ml rode bietensap (van de gekookte bietjes)
150 ml walnotenolie
75 ml neutrale olie
1 koffielepel mosterd
peper
zout

Cottage cheese met mierikswortel
200 g cottage cheese
2 koffielepels mierikswortelpuree
1 citroen (onbehandeld)
peper
zout

De croutons
4 sneetjes brood met rogge, bijv. Rheinlander brood (voorverpakt AH)
klontje boter

Bereiding:

Zoet-zure bieten: Was de rode bieten onder stromend water maar schil ze niet. Kook ze gaar in ruim water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en bloemsuiker. De poedersuiker dient om de scherpte van de azijn weg te halen. De marinade mag dus niet te zoet zijn. Schraap het vel van de bieten en snijd ze in partjes. Leg ze in de marinade.

Salade: Haal de harde steeltje van de tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken. Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een vergiet.

Rode bietendressing:  Splits het ei en doe de eierdooier in een hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik. Doe het rode bietensap, de mosterd en de rode wijnazijn bij de eierdooier. Giet er in een fijne straal olie bij en mix tot een dunne ‘mayonaise’ met de staafmixer. Kruid met peper en zout.

Cottage cheese met mierikswortel: Meng de cottage cheese met de mierikswortelpuree en breng op smaak met peper, zout, de geraspte schil van ¼ citroen en een kneepje citroensap.

Croutons: Snijd het brood in blokjes en bak ze in een flinke klont boter goudbruin en krokant. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.

Afwerken en serveren: Doe de waterkers en de tuinkers op een bord. Leg er gemarineerde bieten en cottage cheese bij. Crush de walnoten zodat je nog grote stukken hebt en leg ze op de salade.
Verwijder het vel van de makreelfilets en haal eventuele graten weg. Trek de filets in stukken. Leg de makreelfilets op de salade. Werk af met croutons en de prinsessencupcakeroze bietendressing.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten