Recept van Jeroen Meeus uit zijn tv programma Dagelijkse Kost op de Belgische TV. De hoeveelheden zijn voor 4 personen aan de zeer ruime kant. Per persoon vond ik een halve makreelfilet al voldoende. De zoet-zure bieten had ik nog in de koelkast naar het recept van Ottolenghi.
Ingrediënten:
4 gerookte
makreelfilets
Zoet-zure bieten: Dit recept van Ottolenghi of
4 rode
bieten
25 ml rode
wijnazijn
2 eetlepels
basterdsuiker
Salade:
2 zakjes
water- of landkers
2 bakjes
tuinkers
100 g
walnoten
1 1∕2 dl
rode wijn van goede kwaliteit (of frambozenazijn)
Rode bietendressing
1 ei
100 ml rode
bietensap (van de gekookte bietjes)
150 ml
walnotenolie
75 ml
neutrale olie
1
koffielepel mosterd
peper
zout
Cottage cheese met mierikswortel
200 g
cottage cheese
2
koffielepels mierikswortelpuree
1 citroen
(onbehandeld)
peper
zout
De croutons
4 sneetjes brood
met rogge, bijv. Rheinlander brood (voorverpakt AH)
klontje
boter
Bereiding:
Zoet-zure bieten: Was de rode bieten
onder stromend water maar schil ze niet. Kook ze gaar in ruim water. Laat ze
uitlekken en afkoelen. Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en
bloemsuiker. De poedersuiker dient om de scherpte van de azijn weg te halen. De
marinade mag dus niet te zoet zijn. Schraap het vel van de bieten en snijd ze
in partjes. Leg ze in de marinade.
Salade: Haal de harde steeltje van de
tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken.
Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een
vergiet.
Rode bietendressing: Splits het ei en doe de eierdooier in een
hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik. Doe het rode
bietensap, de mosterd en de rode wijnazijn bij de eierdooier. Giet er in een
fijne straal olie bij en mix tot een dunne ‘mayonaise’ met de staafmixer. Kruid
met peper en zout.
Cottage cheese met mierikswortel: Meng
de cottage cheese met de mierikswortelpuree en breng op smaak met peper, zout,
de geraspte schil van ¼ citroen en een kneepje citroensap.
Croutons: Snijd het brood in blokjes en
bak ze in een flinke klont boter goudbruin en krokant. Laat de croutons
uitlekken op keukenpapier.
Afwerken en serveren: Doe de waterkers
en de tuinkers op een bord. Leg er gemarineerde bieten en cottage cheese bij. Crush
de walnoten zodat je nog grote stukken hebt en leg ze op de salade.
Verwijder
het vel van de makreelfilets en haal eventuele graten weg. Trek de filets in
stukken. Leg de makreelfilets op de salade. Werk af met croutons en de prinsessencupcakeroze bietendressing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten