vrijdag 29 januari 2016

Zuurkool, 5 minuten werk, drie uur in de oven.Besteed een paar minuten aan het snijden van de kool en het vullen van de schaal. Ga dan 2 uur weg. Loop terug naar de keuken om de deksel van de schaal te halen en ga weer verder waar je mee bezig was. Je bent 3 uur productief geweest met multitasking.

Ingrediënten:
1/2 groene kool
1 kg verse zuurkool
2 grote uien
4 laurierblaadjes
1 el kummel (karweizaad) of jeneverbessen
zwarte peper
1/2 kilo schouderkarbonades gesneden of aan één stuk
1 verse rookworst
1 fles niet te zoete Riesling wijn (die van de Lidl was er goed voor), of bier, cider, kippenbouillon of water.
zout
Voor erbij brood met boter en grove mosterd.


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150C.

 • Verwijder de nerven van de kool, snijd de bladen in brede repen en verspreid ze over de bodem van een grote ovenschaal (ik gebruikte een gietijzeren ovale ovenschaal van 30 cm lang en 11 cm hoog). Laat de zuurkool uitlekken en verdeel ze over de kookrepen. Halveer de uien en nestel ze tussen de groenten. Prik er de laurierbladen tussen en besprenkel het geheel met de kummel of jeneverbessen en draai er heel veel zwarte peper over. Leg het vlees en de worst er bovenop en giet er de wijn of andere vloeistof over. Bestrooi het vlees met zout en dek de schaal stevig af met aluminium folie.  • Zet de schaal in de oven en laat hem onaangeroerd 2 uur staan.
 • Draai de oven hoger op 230C., verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal terug tot het vlees en de groenten een beetje bruin zijn, zo'n 25 tot 30 minuten.
 • Als het vlees niet zo zacht is dat het uitelkaar valt, dek je de schaal weer met folie af en laat je de schaal nog 30 minuten langer in de oven.


 • Snij de worst in stukjes, breek het vlees in stukken en zet de pan op tafel met een opscheplepel en borden, voldoende gescheurd brood en klodders boter en mosterd.

Recept van Mark Bittman uit 'When Cooking, Invest Time. Or Work. Not Both.

Ik vond het heel erg lekker, en ik houd niet eens zo van zuurkool.

2 opmerkingen:

 1. Hé je hebt een nieuwe foto op je titelpagina !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, gemaakt door je zoon! https://www.flickr.com/photos/cervellon/

  BeantwoordenVerwijderen