dinsdag 5 januari 2016

Shredded kiptaco's



Deze Mexicaanse tinga de pollo is makkelijk te maken en heel anders dan de bekende tortilla's met gehakt. Het 'shredden', het uit elkaar rafelen van de kip met je vingers of twee vorken is nogal een karweitje. Je kunt voor de snelle methode kiezen door kipfilet te koken en daarna met de mixer te shredden. Klik hier voor de video.

Ingrediënten:
800 à 900 gr kip met bot
1 fles tomatenpastasaus van 800 gr
2 tl witte azijn
2 tl knoflook uit de knijper
3.5 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
Adobo all-purpose seasoning*
1/2 tl suiker
2 el olijfolie
maistortillas
Toppings naar smaak:
gehakte avocado
gehakte koriander
gesneden sla
partjes limoen
gesneden witte ui
gesneden tomaat
hete pepersaus

Bereiding:

  1. Neem een middelgrote kom en meng hierin de tomatensaus, azijn, knoflook, chilipoeder, gemalen komijn, oregano en suiker. Kruid met Adobo. Zet apart.
  2. Verhit olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bestrooi de kip met Adobo kruiden. Bak de kip lichtbruin aan alle kanten, in ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de tomatensaus toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur lager. Doe de deksel op de pan en laat de kip in ongeveer 20 minuten gaar sudderen.
  4. Leg de kip op een snijplank; laat de saus in de pan. Verwijder vel en botten en rafel het kippenvlees met 2 vorken uit elkaar.
  5. Doe de kip terug in de pan, meng goed met de saus en, zonder deksel, laat de saus goed in de kip trekken en inkoken tot het begint te karameliseren. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  6. Leg een lepel shredded kip op de tortilla. Garneer met de gewenste toppings.





De Adobo all purpose seasoning van Goya vond ik in een goed gesorteerde Chinese (!) toko. Ook verkrijgbaar in Surinaamse winkels.
Ingrediënten volgens de verpakking: knoflook, oregano en specerijen.

Was lekker. Ik ga het nog eens maken en dan in de slow cooker. Voor niet-Mexicaanse kindertjes de chilipoeder weglaten want het was best pittig.

Recept gezien op Creaciones de la Cocina Goya.





Geen opmerkingen: