maandag 18 juli 2016

Chinese zoetzure gehaktballetjes
Ingrediënten
350 gr rundergehakt
1 kleine ui
1 1/2 paprika (groen of rood)
3 plakken ananas
1 Spaanse peper
1 knoflookteen
1/2 ei
zout
maizena
3 dl olie
zonodig bindpapje van 1 el maizena en 2 el water
Sausje
2 el suiker
1/2 dl kippenbouillon
1 el sojasaus
2 el azijn
1 tl zout
1 tl Shaohsing wijn of pale medium sherry

Voorbereiding:
Snijd de ui, de paprika in driehoekjes en ananas in gelijke stukken. Snijd de ui in de lengte in vieren en haal dan de stukjes los. Snijd de Spaanse peper in ringetjes van 5 mm. Hak de knoflook fijn.
Maak een sausje van 2 el suiker, 1/2 dl bouillon, 1 el sojasaus, 2 el azijn, 1 tl zout en 1 tl wijn/sherry.
Gehaktballetjes maken en bakken:
Hak het gehakt met een hakmes zo fijn mogelijk. Vermeng het met 1/2 losgeklopt ei, 1 tl zout, 1 el maizena en 2 el water. Maak eventueel nog extra op smaak met sojasaus, en 5 kruidenpoeder.
Kneed dit goed. Neem gehakt in de hand, maak van de hand een vuist en pers gelijktijdig het vlees tussen duim en wijsvinger nar boven, zodat kleine balletjes ontstaan. Verhit in de wok 3 dl olie. Bak de balletjes op matig vuur in de hete olie tot ze mooi bruin zijn. Zorg er met een lepel voor dat de balletjes niet aan elkaar kleven tijdens het bakken. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken. Giet op 2 eetlepels na uit de wok in een bewaarpan. Bewaar voor later gebruik.
Groenten wokken:
Roerbak de knoflook tot het geurt. Voeg paprika, ui en ananas toe en roerbak 30 seconden. Doe er dan de Spaanse peper en het saus bij en roerbak dit tot het warm is. meng de gehaktballetjes erdoor en laat ze warm worden. Bind het gerecht met zoveel van het bindpapje tot de saus licht bindt.
Opmerking: ik had rijstazijn gebruikt en vond het niet fris-zuur genoeg. Heb er toen een beetje tamarindepasta doorgeroerd en dat maakte een heel verschil. In het oorspronkelijke recept wordt het gehakt niet extra gekruid maar dat vond ik saai.

Recept uit Het Chinese Kookboek deel 1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten