donderdag 7 juli 2016

Poke, Hawaiiaanse salade met verse tonijn




Poke, Hawaiiaanse tonijnsalade

De Poke (POH-kehin stukjes gesneden' in het Hawaiiaans) is meestal van rauwe, gemarineerde vis. Gelukkig kwam ik ook een recept tegen van 'seared' poke, dat sprak me meer aan omdat ik niet in een gebied woon waar de tonijnen voor de deur zwemmen. Poke van rauwe vis wordt meestal in een kom gegeten; onderin sushirijst, daarop de tonijn. Dus eigenlijk is het een soort sushi met de Hawaiiaanse slag. Ja aloha hè, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Het lijkt een hele lijst met ingrediënten, maar het werk valt mee. En belangrijk: het is reuze lekker.




Poke afdeling in Hawaiiaanse supermarkt

Ingrediënten:
1/2 kilo tonijnfilet, in blokjes gesneden
1 el donkere sesamolie
2 el kikkoman sojasaus
1 el geraspte gemberwortel
1 teen knoflook, fijngesneden
1 lente-ui, fijngesneden, ook het groen (een deel voor garnering achterhouden)
1 chilipeper, zonder zaadjes en kleingesneden (optioneel)
1/2-1 tl limoensap (optioneel)
2 el sesamzaad, geroosterd
peperkorrels, in de vijzel grof gestampt
(arachide)olie

Eventueel voor erbij een pittige mayonaise:
Snij een chilipeper klein en maak hem fijn met zout in de vijzel (of keukenapparaat) en wat olijfolie. Meng dit door de mayonaise en vissaus naar smaak..

De Salade:
Gemengde sla (mesclun)
gesneden ui
tomaat
eventueel avocado

Bereiding:

  1. Meng de sesamolie, sojasaus, gember, knoflook, chilipeper, lente-ui en limoensap. Voeg de tonijn toe en roer om. Dek af en laat het een uur marineren.
  2. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Schep de zaadjes op een plat bord en laat afkoelen. Leg ook de gebroken peperkorrels op het bord. Meng.
  3. Maak de borden op met de gemengde sla, stukjes tomaat, ui en eventueel avocado.
  4. Schenk een klein beetje olie in een koekenpan en laat ze loeiheet worden. Rol de tonijnstukjes door de sesamzaadjes en peper en leg ze in de hete pan. Bak ze heel kort, zodat de tonijn geschroeid is aan de buitenkant, maar nog rauw van binnen.
  5. Schik de stukjes tonijn op de sla en sprenkel er nog wat sesamolie en lente-ui over.


E ʻai kāua (eet smakelijk)

Recept uit o.a. Hawaii magazine




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen