maandag 14 november 2016

Brood met warme sobrasada
Ooit had AH de zachte rode Spaanse smeerworst sobrasada in het assortiment, maar tegenwoordig zie ik ze niet meer; je zult er nu voor naar een speciaalzaak of webwinkel moeten of uit Spanje of Zuid Frankrijk meenemen. De lekkerste komt uit Mallorca. Je kunt het ook zelf maken van zachte chorizo, reuzel, zoet en pikant paprikapoeder, gedroogde oregano en sherryazijn. Het recept vind je op Bijzonder Spaans.Tot nu toe smeerde ik het gewoon op mijn brood. Nu is het anders. Op de Catalaanse site La Cuina de Sempre vertelt schrijver over zijn jeugdherinnering, hoe zijn moeder een stukje brood met sobrasada boven de gasvlam hield en zich de geur door het huis verspreide, de magie van de sobrasada, het knisperend vet, die bepaalde intensiteit in de mond, bijna umami, die hem zijn vingers deed aflikken. De nostalgie van voorbije dagen.Foto La cuina de sempre.

Ingrediënten voor Pa amb sobrassada calenta:
Een snee stevig brood (stokbrood, rustiek brood)
Sobrassada de Mallorca 

Bereiding:
Bestrijk een snee brood met de sobrasada. Het is belangrijk dat de hele kant volledig besmeerd is.
Steek een vork in de achterkant en houdt het brood in het open vuur. Je moet even de goede hoek vinden en oppassen dat de sobrasada er niet vanaf valt.

(Het Spaanse woord sobrasada komt van het Mallorquínse woord  sobrassada, dat weer een verbastering is van soprassato, een techniek van worstenmaken die ze van de Sicilianen afkeken.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten