zondag 27 november 2016

De kip van Generaal Tso
Dit door Taiwanezen in de Verenigde Staten ingevoerd gerecht is daar immens populair. De veramerikaanse versie is echter een stuk zoeter door de toegevoegde suiker en hoishinsaus.


INGREDIËNTEN VOOR 2 À 3 PERS.
4 à 5 kippendijen (ongeveer 350 gr)
Arachideolie
VOOR DE SAUS:
1 el water
2 tl aardappelmeel
0,5  tl donkere sojasaus
1,5  tl lichte sojasaus
1 el rijstazijn
3 el kippenbouillon of water
VOOR DE MARINADE
1  tl donkere sojasaus
2 tl lichte sojasaus
1 ei
2 el aardappelmeel
2 tl arachideolie
VOOR DE WOK-OLIE
6 tot 10 gedroogde chilipepers of naar smaak*
2 tl fijngehakte gember
2 tl fijngehakte knoflook
GARNERING:
2 tl sesamolie
fijngesneden lente-ui

Bereiding:
  1. Meng de ingrediënten voor de saus en zet opzij.
  2. Kerf de de kippendijen lichtjes in met een mes. Snij vervolgen het vlees in stukjes van ongeveer een halve centimeter en leg ze in een grote schaal. Voeg de marinade toe.
  3. Giet een flinke laag olie in de wok, zo'n 4 cm. Verhit de olie tot 180 à 200⁰C. Bak de helft van de kip en bak tot het vlees krokant en bruin is, 3 tot 4 minuten. Haal de kip met een schuimspaan uit de wok en leg opzij. Herhaal met de rest van de kip. Giet de olie uit en wrijf de wok schoon.
  4. Plaats de wok op hoog vuur. Voeg 2 el arachideolie toe. Wanneer de olie heet is roerbak je de chilipepers een paar seconde tot ze van kleur veranderen. Voeg de gember en de knoflook toe, roerbak nog een paar seconden tot het geurt. Voeg de saus toe en roer tot ze dik wordt.
  5. Doe de kipstukjes terug in de wok en roer flink om zodat alle stukjes met de saus bedekt zijn. Draai het vuur uit, roer er de sesamolie over en bestrooi met de lente-ui.
* 3 pepers vond ik voldoende pittig.

Recept Fuchsia Dunlop1 opmerking: