zondag 13 november 2016

Tonkatsu van kipfilet, Japans-Koreaanse schnitzelTonkatsu van kipfilet uit de oven


In Japan hebben ze de schnitzel van de westerse keuken afgekeken; het woord katsu komt van kotelet - cutlet. Ton of don betekent varken. Dus nu maken we een varkenskotelet van kip. Standaard wordt de schnitzel (dubbel)gefrituurd maar hier kiezen we voor een lichtere variatie en net zo lekker; we bakken we de schnitzel krokant in de oven. Ja, waar ter wereld zouden ze de schnitzel nu niet lekker vinden.

Ingrediënten:
1 kop (60 gr) panko
1 el olijfolie
2 kipfilets
zout en versgemalen peper
1 ei
1 el water
1/4 kop (30 gr) meel
Saus:
1-2 el tonkatsu saus* 
Voor erbij:
Witte kool, fijn geschaafd op de mandolineBereiding:
Verhit de oven voor op 200gr. Schuif het rooster in het midden van de oven.

  1. Doe de panko in een koekenpan, giet er 1 el olijfolie over en rooster boven middelhoog vuur bruin. Probeer de stukjes panko heel te houden en probeer de pan te schudden in plaats van met de spatel te roeren. Schep de panko op een bord of schaal en laat afkoelen.
  2. `Vlinder´ de kipfilets: leg ze op de snijplank en snij ze parallel met de snijplank in tot bijna doormidden, dus als een boek. Sla ze zo dun mogelijk. Bestrooi met zout en peper.
  3. Breek het ei in een middelgrote schaal en voeg 1 el water toe, meng goed. Haal de kip door het meel, schud het teveel eraf, doop dan in het eimengsel en druk de filets vervolgens in de panko. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kip in ongeveer 30 minuten gaar.
  4. Druk met een mes de filet door midden en verdeel vervolgens in plakken. Niet snijden want dan kan het paneer eraf vallen.
  5. Serveer met de tonkatsusaus.


Je kunt de tonkatsu ook eten als sandwich tussen 2 sneetjes casinobrood (dat is dan de katsu sando voor in je bentobox) of tussen een bolletje met Japanse mayonaise, sla, komkommer en tomaat. * Lees hier op Aziatische Ingrediënten over de Tonkatsu saus; waar te kopen of hoe te maken. Meng desnoods ketchup met worcestersaus en wat soja. Wat sesamzaadjes erdoor maakt het helemaal af.

Recept o.a. van Namiko Chen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten