zaterdag 12 november 2016

Gemberthee met citroengras


Gemberthee met citroengras

Laatst at ik in een sympathiek Indonesisch restaurantje. Moeder en zoon stonden in de open keuken en schoondochter serveerde. Vrolijk gekleurde stoelen en tafels, het had niets van doen met de oubollige afhaal Chinees-Indische restaurants. We dronken een glas gemberthee met citroengras. Laat ik nu net lezen dat je er ook nog heel goed mee kunt detoxen. Daarvoor drink ik het niet, maar het is toch mooi meegenomen.

'Heetwaterkuur
In deze tijd dat de dagen steeds kouder worden, kunnen we wel wat warmtekracht gebruiken. Warm voedsel als soep, pap en thee helpt daarbij. Ook een kruid als gember (Zingiber officinale) is een zeer werkzaam voedingsmiddel, met een doorwarmend effect, dat eveneens krachtig doorwerkt in de bloedcirculatie. Dit verwarmende effect wordt voor een deel bewerkstelligt door het capsaicine, dat ook in grote hoeveelheden voorkomt in pepers. Door het vers en warm te bereiden in een thee die je 20 minuten kookt versterk je die werking. Hoe langer je kookt, hoe meer warmtekracht zich ontwikkelt. Dit werkt heilzaam voor het buikgebied. Het kan de vertering helpen en je meer in jouw lichaam doen zakken.'


Ingrediënten:
1 liter water
Dunne schijfjes gemberwortel
1 schijfje verse kurkumawortel of 1 mespunt gedroogde kurkumapoeder
1 snufje Zwarte peper
Evt. 1scheutje citroensap (of stengel citroengras zoals ik deed)

Bereiding:
Water aan de kook brengen. Gember en kurkuma (=geelwortel) toevoegen en op een laag
vuur afgesloten 5-20 minuten laten koken. (Hoe langer hoe meer warmtekracht en betere
werking). Als je langer dan 5 minuten kookt voeg je 200ml water extra toe.
Na het koken haal je het schijfje gember (en evt. kurkuma) eruit en giet je de vloeistof in de thermoskan. Voeg een snufje zwarte peper en evt. een scheutje citroensap bij.

Tips:
  • Snelle variant: doe alle ingrediënten in een thermoskan en giet er water bij die net van de kook af is. Als je grof gesneden gedroogde kurkuma gebruikt, dien je het minstens 5 minuten te koken, zodat de stof goed vrijkomt.
  • Drink steeds kleine slokjes, zo warm mogelijk en zorg dat het voor 15.00 uur op is. Dit heeft te maken met het ritme van de lever die tot 15 uur gericht is op afbraak. Doe dit in een ritme van 10 dagen met daarna 5 dagen pauze (of bijv. 8 dagen en 3 dagen pauze). Maximaal 3 of 4 keer achter elkaar doen.


Gember verbetert de leverwerking en de warmte daarbij is heel belangrijk. Die voert de
verbranding van het hele stofwisselingssysteem op. Omdat de lever in een tal van processen
werkzaam is, heeft deze kuur een brede werking. Het verbetert o.a. de koolhydraat-vertering en het afvoeren van afvalstoffen. De kurkuma stimuleert de galproductie en zorgt voor een betere vet- en eiwitvertering. De heetwaterkuur kan ingezet worden bij verteringsklachten, overgewicht, huidklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Bron: Kijk op Voeding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten