vrijdag 24 februari 2017

Hasselback bietjes met sinaasappel en zachte kaasHasselback aardappelen zijn een klassieker uit de jaren 70 van de vorig eeuw; aardappelen om de 3 à 4 mm insnijden tot niet helemaal door, gesmolten boter of een mengel van boter en olijfolie erover gieten, wat zeezout erover en in de oven. Lekker hoor, maar je kunt ook bietjes hasselbacken.

Ingrediënten:
4 rauwe bietjes, jonge bietjes met nog een stukje loof, schoongeboend
4 el extravergine olijfolie
1 el tijmblaadjes
1 el rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
zout en peper
1 à 2 (bloed-)sinaasappels
150 gr zachte kaas bijv.geitenkaas, of tomino
keukenpapier
2-3 el rode wijnazijn
4 el hazelnoot- of olijfolie
100 gr mesclun melange (met red chard, rode tatsoi)
gehakte geroosterde hazelnoten om te bestrooien


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200C


 • Snijd de bietjes in lamellen van 3 à 4 mm dik, maar niet helemaal door.

Dat kan je doen door de biet in een lepel te leggen:of tussen twee etensstokjes: • Meng in een kommetje de olijfolie met de tuinkruiden, zout en peper. 
 • Leg de bietjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het kruidenmengsel en druppel ook wat tussen de inkepingen.
 • Rooster ze ongeveer in een uur gaar en een beetje knapperig. Bestrijk ze eventueel tegen het einde van de gaartijd met een restantje van kruidenmengsel.
 • Leg 3 à 5 minuten voor je ze uit de oven haalt de kaas op de bakplaat tot het binnenste smelt.
 • Maak de vinaigrette: roer in een kleine kom  het sinaasappelrasp met de azijn, (hazel)nootolie, zout en peper.
 • Verdeel de slablaadjes, sinaasappelplakjes, bietjes en kaashelften op een schaal en serveer met de vinaigrette en gehakte hazelnoten.
Ik vond het een erg lekkere combinatie. De tomino, een volvet zacht kaasje van koemelk uit Piemonte, kocht ik deze week bij Lidl gedurende de Italiaanse actie, evenals de bloedsinaasappels uit Sicilië. Het was een volledige maaltijd voor 2 personen. Helaas was ik vergeten om op het laatste ogenblik de hazelnoten erover te strooien.

Recept Delicious Australië
1 opmerking:

 1. Dat heb ik nou ook altijd. Het staat allemaal klaar en dan vergeet je toch de fijngehakte noten, de peterselie, de bieslook of wat dan ook over het gerecht te strooien.
  Lijkt me lekker. Bij ons in Frankrijk is ook deze week de italiaanse week bij Lidl. Ik ga straks even kijken of er iets van mijn gading bij is.

  BeantwoordenVerwijderen