vrijdag 10 februari 2017

Linzen met boerenpaté


Linzen met pâté

Deze huiselijke Franse maaltijd wordt met linzen uit de Auvergne, de lentilles du Puy, gemaakt en met fricandeau uit de Aveyron, wat geen fricandeau is maar een bolletje paté in varkensnet uit de oven.

"

le fricandeau de l’AveyronDe Puy linzen zijn voorzien van een AOP-keurmerk (Appellation d'Origine Protégée), dat wil zeggen dat het een beschermd streekproduct is. Het zijn kleine stevige linzen die echt veel lekkerder zijn dan de 'gewone' linzen. De Puy linzen houden hun 'bite' en koken niet stuk. Ik neem ze altijd mee van vakantie, of mijn zus uit Frankrijk neemt ze mee, maar ik heb ze hier ook wel eens in de winkel gezien, probeer het anders bij de bio-winkel. Er zijn ook neppers in de handel, die heten "Dupuis-linzen". 


Voor de fricandeau neem je grove boerenpaté, hoewel het niet altijd makkelijk is om een paté te vinden met veel stukjes vlees, soms lijkt ze meer op smeerworst. Ik zag zojuist bij Lidl in de Franse week varkensterrines in glazen potjes, die zou je er goed voor kunnen nemen.

Ingrediënten voor de lentilles aux fricandeaux voor 6 personen:
600 gr groene linzen du Puy A.O.C.
3 fricandeaux uit Aveyron à 250 gr of boerenpaté/terrine
1 ui
1 wortel
1 bouquet garni (laurier, tijm)
peper

Bereiding:
  1. Snij de ui in ringen. Schraap de wortel en snij in plakjes. Spoel snel de linzen in koud water. Doe de linzen in een hapjespan en bedek met ruim ongezouten koud water (3x het volume van de linzen) en voeg de ui, wortel en bouquet garni toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 20 à 25 minuten op laag vuur koken. Giet de linzen af en bewaar het kooknat.
  2. Voeg vervolgens de paté aan de gekookte linzen toe met een beetje peper maar geen zout. Laat een uur zachtjes koken en voeg zonodig kookvocht toe. Het gerecht is klaar wanneer de paté volkomen opgelost is en er alleen kleine korreltjes 'kaviaar' overblijven.

Het gerecht kan een dag van te voren worden gemaakt: verwarm op laag vuur, en het zal er alleen maar lekkerder door zijn.


Ik maakte het voor mij alleen met 100 gr linzen en een klein potje wildzwijnterrine van 90 gram. Puy linzen zijn gaar in 20 minuten en door ze nog een uur extra met de varkenspâté te laten sudderen worden ze extra bol en wordt het een vrij machtige maaltijd, goed voor na frisse winterwandeling.


Recept gehoord op  France Inter "On va déguster'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten