zondag 5 februari 2017

Zure haringsalade met roggebrood van Nigel Slater"Nigel Slater is briljant, met een handvol ingrediënten kookt hij een koningsmaal" schrijft de NRC.
Hij was eind vorig jaar in Nederland om zijn Keukendagboek 2 te (moeten) promoten, want daar houdt hij helemaal niet van, hij schrijft en kookt liever. Blijkbaar heeft Albert Heijn hem weten te strikken voor de Allerhande want daar staat hij nu in met een mooie foto en twee recepten met Hollandse ingrediënten.Ingrediënten
250 g komkommer
1 tl zout
1 rode ui
15 g dille
2 el wittewijnazijn
355 g zure haringen (pot)
200 g zure room
8 kappertjes
4 sneetjes Brabants roggebrood

Bereiding:

  1. Schil de komkommer en snijd in schijfjes van een ½ cm. Doe in een vergiet en bestrooi met het zout. Zet het vergiet op een kom of in de gootsteen en laat de schijfjes 1 uur uitlekken. Het zout onttrekt extra vocht aan de komkommer. Dep de komkommer droog met keukenpapier en doe in een kom. Pel de ui en halveer. Snipper de ene helft en snijd de andere helft in zeer dunne ringen. Snijd de dille fijn en meng ¾ met de komkommer. Voeg ook de gesnipperde ui en wittewijnazijn toe.
  2. Dep de haring droog en verwijder het eventuele zuur en specerijen die zijn meegekomen uit de pot. Snijd de vis in reepjes van ca. 1 cm breed en voeg toe aan de komkommer. Voeg ook de zure room, de kappertjes en peper naar smaak toe.
  3. Rooster het brood en besmeer het met een flinke laag haringsalade. Bestrooi met de rest van de dille en de uienringen.

  • Het was een fris-zure salade, mijn huisproever vond hem te zuur en heeft er een beetje fijne suiker over gestrooid.
  • De standaard bekertjes zure room zijn 125 gram, één bekertje vond ik genoeg.
  • Het recept is geschreven voor 2 personen, maar er kunnen wel 4 of 6 personen van eten.
  • Geen Brabants roggebrood te bekennen bij mijn buurt Appie. Daarvoor een pakje tarwe-roggebrood Waldkorn van Soma genomen, een prima alternatief.
  • 8 kappertjes? Dat mogen er wel wat meer zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten