dinsdag 28 augustus 2018

Minestrone uit Ollolai



Ollolai-winnaars en ereburgers Marije en Ovan vinden dit gerecht ongetwijfeld heel tof. De zomerminestrone met verse groenten uit de moestuin is volkomen vegan of vegetarisch met de schapenkaas van la pecorella ridente 😉  Je moet er wel even de tijd voor nemen want 1,5 kilo groenten schoonmaken en kleinsnijden kun je gerust een experience noemen.

Mijn versie met groenten uit de winkel was al heel lekker, met de lokale groenten van Ollolai moet ze helemaal verrukkelijk worden.

Het recept vond ik in het 8 cm dikke boek La Cucina Regionale Italiana in oltre 5000 ricette onder het hoofdstuk Sardinië. Het heet Minestrone estivo, dus zomerse minestrone en is gemaakt van alleen groenten die net geoogst regelrecht uit de moestuin komen, vers en geurig.

Ingrediënten voor 6 personen:
1,5 vers geoogste groenten (courgettes, wortelen, zomerkool, aardappels, sperziebonen, erwten, verse borlotti bonen)
150 gr korte gedroogde pasta
Sugo:
1 dl olijfolie
1 klein gesneden ui
halve stengel bleekselderij, kleingesneden
300 gram tomaten (zonder vel, zonder zaadjes en zonder sap)
Garnering:
een bosje platte peterselie
1 fijngesneden teen knoflook
4 kleingesneden blaadjes basilicum
Geraspte pecorino om te bestrooien

Bereiding:
  1. Maak de groenten goed schoon, was ze in stromend water en snijd ze in plakjes of blokjes. Doe ze in een terracotta pan, doe er zoveel water bij dat ze bedekt zijn, breng aan de kook en laat de groenten op laag vuur in een half uur gaar worden.
  2. In een ander pannetje verhit je de olijfolie en bak je de fijngehakte ui, zodra deze bruin begint te worden voeg je de bleekselderij en de stukjes tomaat toe, roer en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  3. Doe vervolgens deze geurige sugo in de soeppan, gevolgd door de pasta.
  4. Terwijl de soep op het vuur staat hak je de knoflook samen met de peterselie en basilicum fijn, die je een paar minuten voordat je de pan van het vuur haalt, aan de soep toevoegt.
  5. Laat de soep rusten tot de hitte eraf is, serveer de minestrone lauwwarm en serveer met pecorino om te raspen.
Meer over Marij en Ovan en hun merk Amkina en sleep en experience vind je hier.