maandag 3 augustus 2020

Gebakken Dorade met Waterkerssalade


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 hele vissen, bijv. snappers, dorade of zeebaars à 400-500 gram, schoongemaakt en ontschubt, dikke gedeeltes ingekerfd. Of neem kleinere vissen.
  • zoutvlokken 100 ml extra vergine olijfolie
  • 150 gram boter, in blokjes
  • 75 gram (1 zakje) waterkers
  • 100 gr frisée-sla, of naar keuze
  • 3 sjalotten, in dunne ringen geschaafd (liefst op de mandoline)
  • bieslook, in stukjes van 3 cm
  • 1/4 bosje kervel, blaadjes afgeplukt
  • citroenpartjes voor erbij

Vinaigrette:

  • 4 el witte balsamico- of wittewijnazijn
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 125 ml extra vierge olijfolie


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220℃

  1. Vet 2 grote bakplaten licht in en bekleed met bakpapier. Bestrooi de vissen aan beide kanten flink met zoutvlokken. Verhit de helft van de olie en de helft van de boter in een grote koekenpan, of bak de vissen evt. om de beurt. Voeg als de boter gaat schuimen de vissen toe en bak ze 3-4 minuten per kant goudbruin. leg ze op een een van de geprepareerde bakplaten en lepel het bakvet erover.
  2. Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier, voeg de resterende 50 ml olie en 75 gram boter toe en bak hierin de andere vis(sen). Leg ze op de andere bakplaat en lepel het bakvet er weer overheen.
  3. Bak de vissen in de oven in nog eens 15-20 minuten - afhankelijk van de dikte - verder gaar. Laat ze 5 minuten afgedekt rusten.
  4. Klop (met een vork gaat dat heel goed)  intussen alle ingrediënten voor de vinaigrette met zout en peper.
  5. Doe de waterkers, frisee, sjalotten, bieslook en driekwart van de kervel in een grote kom. Voeg zout en peper en driekwart van de vinaigrette toe en schep om.
  6. Leg de vissen op borden, besprenkel met de rest van de vinaigrette en bestrooi met de kervel. Serveer met de salade.
Recept uit Delicious.



Geen opmerkingen: